Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore
E Mërkurë, 07 Qsh 2023
E Martë, 18 Tetor 2011 16:43

Editorial: Dy fjalë lexuesit

I kërkojmë ndjesë lexuesit të Përpjekjes për vonesën e daljes së këtyre dy numrave të lidhura në një vëllim të vetëm. Ngjarjet e vitit të kaluar dëmtuan edhe ecurinë normale të botimit të revistës. Ato devijuan shumë emocione dhe shumë impenjim të bashkëpunëtorëve të revistës, madje detyruan disa prej tyre të largohen nga Shqipëria. Edhe botuesi i saj, Fatos Lubonja, u detyrua të merret gjatë gjysmës së parë të vitit me aktivitet të mirëfilltë politik, çka i mori shumë energji dhe kohë. Ky botim i  Përpjekjes përmbledh dokumente që dëshmojnë për ngjarjet e vitit që kaluam, i cili shpesh në shtyp dhe në fjalime politikanësh është quajtur një vit i mbrapshtë.

 

Është e vërtetë se viti 1997 ishte një vit tejet traumatik, i mbarsur me krime të tilla politike dhe ordinere që e tejkaluan edhe imagjinatën më të mbrapshtë të shqiptarëve. Megjithatë Përpjekja mendon se ay nuk ka qenë vetëm një vit i mbrapshtë. Ay ishte një vit që tregoi jo vetëm veset dhe mangësitë më të mëdha të shqiptarëve, por edhe cilësitë e tyre pozitive. Viti 1997 ishte viti i rrëzimit të një diktature të mbrapshtë, vit ku shqiptarët sfiduan dhunën shtetërore me një trimëri që s e kishin treguar kurrë më parë. Viti 1997 ishte viti kur për herë të parë parti të majta e të djathta u bashkuan mbi disa principe më të larta se interesat e ngushta partiake. Viti 1997 ishte vit në të cilin, megjithëse të armatosur gjer në dhëmbë, shqiptarët shkuan në votime në mënyrë të qytetëruar. Viti 1997 ishte viti në të cilin më në fund patëm televizione dhe radio private. Viti 1997 ishte viti i krijimit të një qeverie koalicioni që ndoshta është më e hapura që kemi pasur deri më sot. Viti 1997 ishte mbi të gjitha vit që tregoi dashurinë e shqiptarëve për jetën, forcën e tyre mbijetonjëse. Cilatdo qofshin vlerësimet për vitin 1997 një gjë është e pamohueshme: ai ishte një vit historik të cilit shqiptarët do t i kthehen dhe rikthehen për të njohur dhe kuptuar më mirë vetveten. Ky botim i Përpjekjes bëhet pikërisht duke patur parasysh këtë ide. Lexuesi që i ka të freskëta ngjarjet ndoshta nuk do ta gjejë shumë interesant. Por mendojmë se ky vëllim, ndonëse me mjaft mangësira, paraqet një panoramë të gjerë të asaj që ndodhi dhe, nga ana tjetër, me kalimin e kohës, do të bëhet shumë më i vlefshëm për ata që do të duan të studiojnë vitin 1997.