Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore
E Martë, 18 Jan 2022
E Premte, 21 Tetor 2011 08:56

Shqipja e rikushtëzuar

Sot shëndeti i shqipes standarde rrezikohet jo aq nga ndikimi i drejtpërdrejtë mbi të i gjuhëve të tjera madhore, sa nga ballafaqimi i kulturës shqiptare me kultura të tjera të fuqishme e sidomos me të

ashtuquajturën kulturë globale. Nëse dikur ishte njësimi i shqipes që ia jepte formën dhe motivimin kulturës kombëtare si themel e fasadë të shqiptarizmit, sot është dobësimi i motivimit kombëtar në kulturë që ia heq tokën nën këmbë standardit. Një konstatim i tillë na ndihmon të kuptojmë edhe pse shqetësimit të ligjshëmpër gjuhën nuk mund t'i përgjigjemime zgjidhje të përpunuara në kontekste kulturore të kapërcyera.