Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore
E Mërkurë, 27 Tet 2021
E Hënë, 24 Tetor 2011 08:18

Shoqëria socialiste e së ardhmes: Shqipëria përmes letërsisë fantastiko-shkencore

Me anë të këtij artikulli paraqesim Shqipërinë socialiste në të ardhmen ashtu siç përshkruhej në letërsinë fantastiko-shkencore të botuar në gjysmën e dytë të shek. XX. Qëllimi ynë është të tregojmë se si ky zhanër i

letërsisë së realizmit socialist përforconte te lexuesit identitetin e njeriut të ri shqiptar dhe ushtronte efekte disiplinimi dhe bindjeje ndaj regjimit të atëhershëm komunist. Janë zgjedhur për t'u analizuar tekste të letërsisë fantastiko-shkencore pikërisht prej faktit që ata i drejtoheshin kryesisht publikut fëminor, duke i ngulitur atij në mendje përfytyrime të caktuara të Shqipërisë të së ardhmes, dhe pritshmëri të caktuara mbi shoqërinë ku ata do të jetonin si të rritur.

 

Më tepër në këtë kategori: « Dyshimi Çfarë është klasikja »