Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore
E Mërkurë, 08 Dhj 2021
E Enjte, 22 Maj 2014 13:15

Fotografia si Mjet i Përhapjes së Propagandës së Emancipimit të Gruas në Shqipërinë Komuniste

 

Ky punim analizon përfaqësimin vizual të grave në Shqipëri nga vitet 1945 deri në 1990, siç shpërfaqej në fotot e revistës “Shqiptarja e Re”, organ i Organizatës Bashkimi i Grave të Shqipërisë. Studimi është bazuar në teorinë e analizës dhe zbërthimit të fotografisë, nga Manfred Lueger, dhe propozon analizën vizuale përmes konceptit të “glorifikimit simbolik”, duke e pranuar këtë të fundit si pjesë të domosdoshme të përpjekjes ideologjike të regjimit për të vërtetuar se pjesëmarrja e gruas në politikë dhe si fuqi punëtore ishte shenjë e emancipimit të saj. Duke analizuar fotografitë vihet re një lloj “lënie pas dore” të aspekteve të lidhura me feminilitetin, duke kompaktësuar identitetin femëror me qëllimin ideologjik të kohës.