Revista PERPJEKJA

You are here: Faqja kryesore » Nr. 25
Friday, 06 Aug 2021

Nr. 25

Thursday, 27 October 2011 07:21

Ismail Qemali nga nëpunës i perandorisë në veprimtar nacionalist

Published in Nr. 25 Written by Alba Çela
Frymëzimi për këtë ese më erdhi nga leximi i kujtimeve të Ismail Qemal beut, një nga arkitektët kryesorë të pavarësisë së Shqipërisë dhe në të vërtetë njeriu që simbolikisht ngriti flamurin në Vlorë në 28 nëntor të vitit 1912, duke shpallur pavarësinë.
Thursday, 27 October 2011 07:22

Tregu, Etnia dhe Identiteti: Çarshia e vjetër e Shkupit

Published in Nr. 25 Written by Armanda Hysa
Studimi i tregjeve gjithnjë ka qenë një nga problemet kryesore të antropologjisë ekonomike. Ato janë studiuar jo vetëm për funksionin e tyre ekonomik, por edhe për atë social. Tregjet tradicionale, e veçanërisht pazaret e vjetra, e tërheqin vëmendjen e kërkuesit pasi kanë përfaqësuar jo vetëm hapësirat urbane të shkëmbimit ekonomik, por edhe hapësirat urbane me intensitetin më të lartë të komunikimit shoqëror dhe kulturor.
Thursday, 27 October 2011 07:23

Imazhi i fesë islame në tekste shkollore të historisë

Published in Nr. 25 Written by Adrian Brisku
Ky punim shqyrton mënyrën e përfaqësimit të imazhit të fesë islame dhe myslimanëve shqiptare në disa tekste të përzgjedhura të historisë shqiptare për shkollat e mesme, të përdorura gjatë periudhës komuniste e pas-komuniste.
Thursday, 27 October 2011 07:23

Turk, Elhamdulilah

Published in Nr. 25 Written by Olsi Jazexhi
Rreth vitit 1994, kur nisa të shkoj për herë të parë në xhami, më kujtohet si tani sesi një ditë në xhaminë e sapo ndërtuar të Kombinatit, shoh një grup të rinjsh që po talleshin me një plak të moshuar.
Thursday, 27 October 2011 07:24

Alfabeti i Stambollit i Shemsedin Sami Beut

Published in Nr. 25 Written by Frances Trix
Në studimet krahasuese të sistemeve të shkrimit dhe të ndërrimit të shkronjave ekziston tendenca që të theksohet me të madhe riorientimi kulturor dhe shpejtësisë me të cilën turqit kaluan nga shkronjat arabe në ato romake, por rallë përmendet periudha përpara këtij ndryshimi.
Page 4 of 4