Revista PERPJEKJA

You are here: Faqja kryesore » Nr. 25
Friday, 06 Aug 2021

Nr. 25

Thursday, 27 October 2011 07:15

A pati ngritje të perëndimit, nacionalist apo jo?

Published in Nr. 25 Written by Jack A. Goldstone
Debati rreth ngritjes së Perëndimit, në përgjithësi, është zhvilluar mbi faktin se cili faktor, ose faktorë kulturorë, gjeografikë, apo materialë të jetës evropiane e bënë Evropën të largohej nga qytetërimet paraindustriale të botës.
Koncepti i Orientalizmit ka marrë një domethënie të re, duke nisur nga 11 shtatori 2001. Sulmi mbi World Trade Center në New York, ishte thuajse një vërtetim i tezës së ndeshjes së qytetërimeve (Clash of civilizations) të Samuel Huntington-it.
Thursday, 27 October 2011 07:16

Reportazh: Tretja e Nënës së Kosovës

Published in Nr. 25 Written by Ben Andoni
Gruan imcake e takoj nëmëngjesin e 31 janarit tek Dukagjini . Aaaajjjjj, a ke dit ktu, aa! Ju t'Shqipnis ikni e vini pa iu marr vesh kurrkush, më shpotit nga tutje. Sebi Çavdrbasha më qesh shpejt para fytyrës dhe nuk e lidh dot rastësinë e takimit, kohën e saj, begenisjen dhe mikpritjen.
Thursday, 27 October 2011 07:17

Letër qenit tim

Published in Nr. 25 Written by Stefan Canev
Dikur në vitet e mia të rinisë kisha lexuar se njeriut, që të bëhet njeri i janë dashur katër-pesë milionë vjet, kurse sivëllezërit e t'u përparojnë shumë më shpejt pas jo më shumë se 16 mijë vjet komunikim me njeriun,
Thursday, 27 October 2011 07:17

Një dhomë për shpirtin

Published in Nr. 25 Written by Venko Andonovski
Nga dritarja e kullës derdhej vështrimi i ftohtë i perandorit. Aristoteli po largohej, ndërsa dëgjoi pas vetes zërin e Aleksandrit 13-vjeçar: Të kam fyer, por nuk dua të ikësh. Mësues, dua të më japësh një detyrë, të
Page 2 of 4