Revista PERPJEKJA

You are here: Faqja kryesore » Nr. 24
Wednesday, 07 Jun 2023

Nr. 24

Tuesday, 25 October 2011 09:37

Mayhew

Published in Nr. 24 Written by William Somerset Maugham
Jetët e shumicës së njerëzve janë të paracaktuara prej mjedisit që i rrethon. Ata i pranojnë rrethanat në mes të të cilave i ka hedhur fati, jo vetëm me nënështrim, por edhe me vullnet të mirë.
Tuesday, 25 October 2011 09:42

Mandata, Në urë

Published in Nr. 24 Written by Heinrich Böll
Ju i njihni ato fole plehrash ku është e kotë të pyesësh përse hekurudha ka ndërtuar atje një stacion; ku pafundësia është ngurrosur mbi nja dy shtëpi të pista dhe një fabrikë gjysmë të rënuar. Rretheqark janë fushat, me mallkimin për të qenë përjetësisht shterpë; janë të paqeta, sepse kurrë ndonjëherë nuk është parë në to ndonjë pemë a këmbanore kishe.
Tuesday, 25 October 2011 09:45

Një përkrahës i rregjimit

Published in Nr. 24 Written by Siegfried Lenz
Në njërën nga fundjavat, ata i ftuan gazetarët që t'u tregonin në vend se sa shumë përkrahës kishte regjimi. Dëshironin të na provonin se gjithë ç'ishte shkruar për këtë krahinë rebele nuk qëndronte.
Tuesday, 25 October 2011 09:48

Kujdestari i farit në Aspinwall

Published in Nr. 24 Written by Henryk Sienkiewicz
Njëherë e një kohë ndodhi që kujdestari i farit në AspinWall, jo shumë larg Panamasë, u zhduk pa lënë gjurmë. Meqenëse u zhduk gjatë një stuhie, të gjithë menduan që fatkeqi do të kishte shkuar deri në skajin e ishullit të vogël shkëmbor, mbi të cilin ishte ndërtuar fari, dhe e kishte përlarë ndonjë dallgë.
Tuesday, 25 October 2011 09:51

Mbi stilin

Published in Nr. 24 Written by Umberto Eco
Termi stile, siç propozohet nga të moçmit e botës latine, deri te stilistika dhe estetika bashkëkohore, ka një histori jo krejtësisht homogjene. Megjithëse është e individualizueshme një bërthamë zanafillore, prej të cilës nga stilus mjeti nga nxirret zanafilla përmesmetonimisë stili bëhet sinonimi shkrimit, domethënë imënyrës së të shprehurit letrarisht, është gjithsesi e vërtetë që kjo mënyrë e të shkruarit do të kuptohet në rrjedhën e shekujve në mënyra dhe intensitet të ndryshëm.
Page 2 of 3