Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Nr. 23
E Shtunë, 25 Maj 2024

Nr. 23

E Dielë, 09 Tetor 2011 08:30

Dimensioni banal nën intelektualizmin postkomunist shqiptar

Publikuar në Nr. 23 Shkruar nga Fabian Kati
E keqja është banale thotë Hannah Arendt në mbyllje të librit Eichmann in Jerusalem: Report on the Banality of Evil (Eikmani në Jeruzalem: raport mbi banalitetin e së keqes). Një konstatim i thjeshtë ky, që përmbledh në dy fjalë të vetme mekanizmat pervers që prekin mënyrën e të menduarit në shoqëritë që përjetojnë eksperiencën e regjimeve totalitare. Duke reflektuar në tërësi për shndërimet që pëson figura e intelektualit brënda këtij konteksti si dhe, në veçanti për rolin e luajtur nga intelektualët tanë gjatë periudhës së diktaturës e deri më sot, ndër të tjera, të vjen ndërmend kjo thënie e Arendt-it.
E Dielë, 09 Tetor 2011 08:34

Fryma romantike dhe nacionaliste në debatin për identitetin shqiptar

Publikuar në Nr. 23 Shkruar nga Artan Puto
Ky shkrim ka për qëllim të shqyrtojë disa nga idetë që shkrimtari më i njohur shqiptar, Ismail Kadare, ka shprehur në lidhje me historinë dhe identitetin shqiptar. Shqyrtimi do të përqëndrohet edhe mbi mënyrën sesi opinioni publik, në radhë të parë media, i ka përcjellë këto ide. Do të përpiqem të nxjerr në pah se në këtë rast marrëdhënia autor-audiencë përçon një frymë romantiko-nacionaliste. Një frymë e tillë, sidomos në mënyrën e konceptimit të historisë, e ka zanafillën në kohën e Lëvizjes Kombëtare (1878-1912).
E Dielë, 09 Tetor 2011 08:38

Evropa e ngurtë e Kadaresë

Publikuar në Nr. 23 Shkruar nga Enis Sulstarova
Në këtë artikull përdorim konceptet modernitet i ngurtë dhe modernitet i lëngët të sociologut Zygmunt Bauman për të analizuar dhe kritikuar përdorimin identitar të Evropës prej Ismail Kadaresë, në tekstet Koncert në fund të dimrit (Kadare, 1988) dhe Identiteti evropian i shqiptarëve (Kadare, 2006). Argumenti ynë është se Evropa përdoret prej Kadaresë për të përforcuar iluzionin e një identiteti të ngurtë dhe të pandryshueshëm të shqiptarit, brenda kuadrit të ndërtimit të shtetit dhe shoqërisë moderne shqiptare gjatë komunizmit dhe paskomunizmit.
Paralelisht me rritjen e shanseve të Shqipërisë për t u integruar në Bashkimin Evropian, vërehet një shkallëzim i ligjërimit politiko-intelektual shqiptar rreth identitetit evropian të shqiptarëve. Edhe pse një ligjërim i tillë, që përpiqet të përafrojë identitetin shqiptar me një identitet të perceptuar evropian, nuk paraqet asgjë të re si argument, shumë pak vëmendje i është kushtuar mënyrës së formulimit tij dhe pasojat për hapësirën politiko-intelektuale shqiptare dhe, nga ana tjetër, sa përputhet ai me ligjërimin e sotëm jashtë Shqipërisë.
E Dielë, 09 Tetor 2011 08:50

Esenca jonë identitare dhe kanibalizmi kulturor

Publikuar në Nr. 23 Shkruar nga Fatos Lubonja
Para pak kohësh, në zgjedhjet lokale që u bënë në Angli, së bashku me humbjen e rëndë të Blair-it, ra në sy edhe një fenomen më anësor, por që u komentua jo pak në shtypin botëror: rritja e partisë së ekstremit të djathtë British National Party që është partia raciste.
Faqja 1 nga 2