Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Nr. 20
E Mërkurë, 27 Tet 2021

Nr. 20

Një nga gjetjet më të bujshme me të cilën na qerasin shpesh kohët e fundit fotoreporterët shqiptarë, është loja me aureolat. Sahera, faqe të para gazetash hapen me ndonjë portret kryesisht politik, i ujdisur ky në
E Hënë, 17 Tetor 2011 11:35

Çfarë është një komb

Publikuar në Nr. 20 Shkruar nga Ernest Renan
Revista Përpjekja në këtë numër po boton leksionin e famshëm të Ernest Renanit* me titull Çfarë është një komb, mbajtur në Sorbonë më 11 mars 1882. Përse bëjmë një botim të një teksti që ka gati 125 vjet që është shkruar? Për dy arsye kryesore. Së pari, sepse Renani ka qenë nga të parët historianë që sulmoi bazat e teorive, ose të asaj që sot në shkencat historike quhet edhe mitologji kombëtare, se kombi është një entitet i bazuar mbi gjakun, racën, gjuhën, territorin, etj. Autorët më të njohur sot të teorive të nacionalizmit siç janë Eric Hobsbawm, Benedict Anderson, Ernest Gellner, Anthony Smith, Miroslav Hroch, etj i janë referuar atij si një prej të parëve që kanë hapur një gjedhë të re në historiografi në lidhje me konceptimin e kombit si një dukuri e re, dhe aspak të lashtë, në historinë e njerëzimit. Një dukuri që vjen me periudhën e modernitetit dhe kryesisht pas Revolucionit Francez të 1789. Pavarësisht se disa prejmendimeve të tij sot mund të riformulohen plotësisht, gjithësesi ai mbetet i rëndësishëm pikërisht si një nga pionierët e ideve të reja mbi kombin. Së dyti, dhe ajo që është më e rëndësishme, sepse në Shqipëri, teoritë mbi…
E Hënë, 17 Tetor 2011 11:40

Privatësia në regjimin totalitar

Publikuar në Nr. 20 Shkruar nga Fatos Lubonja
Është shkruar e folur shumë në Shqipëri për shkeljen e lirive dhe të drejtave të njeriut në regjimin totalitar. Për burgjet, përgjimet, spiunimet, shtrëngimet e gjithfarësojëshme që i imponoi qytetarëve të tij shteti
E Hënë, 17 Tetor 2011 11:44

Evllogji Kurilla: Rrëfimi i identitetit kulturor

Publikuar në Nr. 20 Shkruar nga At Foti Cici
Evllogji Kurilla u lind në Ziçisht të Korçës në vitin 1880. Qysh 14 vjeç mërgoi në Greqi, ku u arsimua, shkroi e vdiq (1961). Ky ishte ai që në vitet 30, së bashku me Pandeli Kotokon, u parashtrua si emër-kyç nga pala
Pas mbarimit të Luftës së Dytë Botërore, në Foreign Office ekzistonte pikëpamja se Britania nuk kishte interesa madhore në Shqipëri, por ata dëshironin të kishin ndikimin e tyre në qeverinë e re shqiptare, për
Faqja 2 nga 2