Revista PERPJEKJA

You are here: Faqja kryesore » Nr. 20
Monday, 11 Dec 2023

Nr. 20

Monday, 17 October 2011 10:50

Editorial: Feja dhe shqiptarët

Published in Nr. 20 Written by Fatos Lubonja
Kur pyetet për pejsazhin fetar të vendit të tij përgjigja e parë që jep çdo shqiptar i Shqipërisë, sadopak i mësuar, është se në vendin e tij ka 70% myslimanë, 20% të krishterë ortodoksë dhe 10 % të krishterë myslimanë. Mirëpo fill pas kësaj atij i vjen nëpërmend ideja se kjo është shifra e pejsazhit fetar të Shqipërisë në kohën e mbretit Zog ose edhe në mbarim të Luftës së Dytë. Një ide tjetër që do të shtonte ai duke folur për fetë në Shqipëri është se shqiptarët nuk njihen për ndjenja të forta fetare, dhe do të përmendte faktin se regjimi komunist i Enver Hoxhës arriti në vitin 1967 t i eliminonte krejtësisht institucionet fetare dhe ta shpallte Shqipërinë të parin apo të vetmin vend ateist në botë. Duke folur për paskomunizmin ai do të thotë se feja u lejua përsëri, se në vendin e tij u rihapën kishat dhe xhamijat, u ngritën të reja si dhe u futën edhe shumë fe të tjera të çuditshme (rreth 60) që shqiptarët nuk ua kishin dëgjuar emrin më parë, si mormonët, bahait, deshmitarët e Jehovait, scientologët, etj. por shqiptarët mbetën larg së frekuentuari masivisht faltoret e tyre pasi imagjinatën kolektive e…
Brenda dhjetë vjetësh, Shqipëria, Vendi i shqiponjave, është kthyer në Vendin emercedesëve. Rënia e regjimit të mëparshëm komunist i ka lenë vend shndërrimeve të jashtëzakonshme politike, shoqërore dhe
Monday, 17 October 2011 11:21

Orientalizmi shqiptar

Published in Nr. 20 Written by Enis Sulstarova
Në këtë punim trajtojmë përdorimin e orientalizmit prej disa intelektualëve shqiptarë në procesin e rindërtimit të identitetit shqiptar në kushtet e reja shoqërore e politike pas rënies së komunizmit. Në pjesën e parë të
Monday, 17 October 2011 11:26

Besimi në shqipe

Published in Nr. 20 Written by Ardian Vehbiu
I pari dokument i shqipes, e mirënjohura Formulë e Pagëzimit e vitit 1462, e mban shqipen e shkruar lidhur pandashëm me fenë e atëhershme të Arbërit; njëlloj sikurse Meshari i Buzukut, së bashkume Perikopenë
Studimet e specializuara fetare, të ngecura diku midis etnocentrizmit, empirizmit dhe literalizmit, sidomos në rastin e Islamit, nuk kanë sjellë ndonjë analizë të veçantë antropologjike përsa i përket pasqyrimit të
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  Next 
  •  End 
  • »
Page 1 of 2