Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Nr. 3
E Hënë, 24 Qsh 2024

Nr. 3

E Dielë, 09 Tetor 2011 16:53

Editorial: Për frymën kritike (II)

Publikuar në Nr. 3 Shkruar nga Fatos Lubonja
"Nuk mund të jetë kurrë aq i urtë ai që s'ka provuar marrëzinë." La Roshfuko A ka të rinj Shqipëria? "A ka të rinj në Shqipëri? Unë përgjigjem se jo. Të riut i ndizet méndia me ëndërra fisnike; i riu është gati të vazhdojë mendime të bukura pa interesë vetiak, është i zoti të vuajë për ideale, dridhet nga padrejtësia dhe mbrapset nga dinakëritë posi nga murtaja; i riu di edhe gëzimin e zémërave të pastëra; të riut i qesh shpirti dhe i qesh buza. Në Shqipëri për kundrë shohim djem të ngrysur me sy të turbulluara nga djallëzitë, të krrusur nga barra e mendimeve hesapesh dhe ngatërresash. Edhe çiliminjtë në djep duken të mvrojtur dhe të thartë. Shqipëtari lint plak. Nukë ka shqipëtarë të rinj, po vetëm ca shqipëtarë të lindur më parë, ca të lindurmë pastaj - të gjithë pleq, të thatë nga zemra e tyre, e cila s ka njohur kurrë enthuziasmë për gjësendi" Këto rreshta i ka shkruar Konica në 1937-n, por duket se, sikur të mos ishte gjuha dhe stili i tij i njohur, shumëkushi prej nesh, duke i lexuar, do të pandehte se i përkasin rinisë shqiptare të viteve 90. E themi këtë pasi…
E Dielë, 09 Tetor 2011 19:10

Një shtypje e njerëzishme

Publikuar në Nr. 3 Shkruar nga Bernar Noël
Bernar Noël poet dhe romancier i avangardës Franceze ka lindur në 1930. Konsiderohet poeti i trupit, i përbrëndësisë së tij, i turbullirave dhe emocioneve të tij. Pa dyshin është shpirti ai që ndyn trupin thotë Noël.Ndër veprat e tij përmendim
E Dielë, 09 Tetor 2011 19:18

Islami, demokracia dhe perëndimi

Publikuar në Nr. 3 Shkruar nga Robin Wright
Trembëdhjetë vjet pasi Revolucioni Iranian solli në pushtet të parën teokraci moderne në historinë botërore, Islami po shpërfaqet rishtazi si një idiomë politike e fuqishme. Jo vetëm në Lindjen e Mesme, por që nga Afrika Veriore e Perëndimore
Faqja 1 nga 4