Revista PERPJEKJA

You are here: Faqja kryesore » Nr. 4
Monday, 11 Dec 2023

Nr. 4

Wednesday, 12 October 2011 07:52

Editorial: Shqiptarët dhe nacionalizmi

Published in Nr. 4 Written by Fatos Lubonja
A janë shqiptarët nacionalistë? Një studente franceze që merret me historinë e Shqipërisë, mbeti e zhgënjyer kur disertacioni i saj, i mbështetur mbi tezën se shqiptarët nuk janë nacionalistë, iu hodh poshtë nga profesori frëng i cili solli argumente të kundërta duke i përmendur kohën e Enver Hoxhës kur, sipas tij, komunizmi nuk ishte tjetër veçse një veshje e nacionalizmit. Duket se jo vetëm të huajt, por edhe ne shqiptarët mbetemi ndërdyshës kur shtrojmë çështjen e ndjenjave tona nacionaliste, pasi ende pak përpjekje kemi bërë për ta shqyrtuar atë me seriozitetin e duhur e për t'i dhënë përgjigje në tërë gjërësinë dhe kompleksitetin që meriton. Duke u rrekur të përimtosh faktet që lidhen me këtë temë e sheh veten përpara shumë kundërthëniesh që të bëjnë të thuash në mënyrë paradoksale se shqiptarët janë, por s'janë nacionalistë. Po të shëtitësh nëpër rrugët e Tiranë e të vëresh emrat e kioskave dhe të dyqaneve që janë hapur vitet e fundit, do të shohësh se mbajnë pothuajse të gjithë emra të huaj. Në dy anët e një rruge buzë Lanës, që gjendet brenda harkut të dy urave, sheh se kafebaret dhe restorantet përanësh saj mbajnë vetëm këto emra: Caffe&Bar Mediterraneo, Caffe Bar Pinokio,…
Wednesday, 12 October 2011 08:45

Ditari i mërzive

Published in Nr. 4 Written by Elona Agolli
Drita hyn në dhomën time sëbashku me zërin e përvuajtur të lypsit që thërret: Ndihmoni sakatin! Ndihmoni sakatin! Zoti iu dhafshtë bereqet! Zëri i tij zvarget e bashkë me të edhe trishtimi im për fillimin e ditës. Një kasetë e pandryshueshme ose
Wednesday, 12 October 2011 08:49

Lufta në paqe

Published in Nr. 4 Written by Martin Leka
Askush nuk e mendon se këtu është bërë luftë. Edhe është bërë, edhe s'është bërë. Edhe armë kanë krisur, po luftë s'ka patur. Për vite të tëra njerëzit kanë luftuar herë me bashkështetasit e tyre - serbët, herë me njëri-tjetrin. Eshtë as luftë e
Wednesday, 12 October 2011 08:53

Nacionalizmi me ferexhe

Published in Nr. 4 Written by Andi Bejtja
TETOVE - Mëngjes në një fshat në periferi të Tetovës. Bie shi dhe njerëzit me çadra në dorë lënë shtëpitë, për të punuar fushat. Një burrë sapo del nga shtëpia duke hapur një çadër; një grua, që del po nga ajo derë, pret sa burri të bëjë disa
Wednesday, 12 October 2011 08:55

Kombi dhe nacionalizmi

Published in Nr. 4 Written by Bledi Dollaku
Lloji më i përkryer i krenarisë është krenaria kombëtare. Ajo tregon se tek ai që e mbart mungojnë vlerat individuale, për të cilat ai mund të ishte krenar. Ndryshe ai nuk do t i drejtohej asaj, duke e ndarë me miliona të tjerë. Kush gëzon vlera
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  Next 
  •  End 
  • »
Page 1 of 4