Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Nr. 9
E Enjte, 29 Shk 2024

Nr. 9

E Hënë, 17 Tetor 2011 10:17

Stavro Skëndi

Publikuar në Nr. 9 Shkruar nga Fron Nazi
Më 4 tetor 1980 Shoqëria për Studime Shqiptare në Shtetet e Bashkuara organizoi një mbrëmje tributi për profesor Stavro Skëndin. Studiues shqiptarë dhe amerikanë u mblodhën për të shprehur vlerësimin e tyre për punën e dr. Skëndit lidhur me Shqipërinë dhe Ballkanin.
E Hënë, 17 Tetor 2011 10:20

Mendimi politik dhe veprimtarija kryengritëse shqiptare 1881- 1912

Publikuar në Nr. 9 Shkruar nga Stavro Skëndi
Ngjarjet historike të rilindjes sonë kombëtare, prej Kongresit të Berlinit (1878) gjer në shpalljen e pamvarësisë (1912), sa të pasura aqë edhe të kokllavitura në vet-vete, pritnin shkollarin dhe studionjësin që t'i shfletësonte, t'i shoshitte, t'i lidhte njerën me tjetrën, dhe t'i nxirrte në dritë.
Gjuhët standarde janë kurdoherë produkte të ndërhyrjeve të drejtpërdrejta të shoqërisë. Faktorë të natyrës kulturore, sociale e politike ndikojnë që në bazë të tyre të vihet, supozojmë, një dialekt dhe jo një tjetër; të ndërmerret një veprimtari
E Hënë, 17 Tetor 2011 10:32

Çështje të avangardës dhe kitsch-it në artin shqiptar

Publikuar në Nr. 9 Shkruar nga Edi Muka
Në vitin 1939, duke marrë shkas nga fenomenet e reja të shfaqura në skenën e artit perëndimor, por dhe atij lindor, sidomos në fushën e artit vizual, Clement Greenberg, teoricien dhe filozofi i modernizmit, shkroi esenë e tij të famshme Avanguarda
E Hënë, 17 Tetor 2011 10:36

Historia e filozofisë evropiane nga Rilindja e këtej

Publikuar në Nr. 9 Shkruar nga Alfred Weber, Denis Huisman
LAJBNICI
Faqja 4 nga 4