Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Nr. 13-14
E Mërkurë, 27 Tet 2021

Nr. 13-14

E Mërkurë, 19 Tetor 2011 19:23

Rruga e largimit nga Evropa

Publikuar në Nr. 13-14 Shkruar nga Fabian Kati
Iluzioni që mbas shëmbjes së regjimit totalitar do të hapej për Shqipërinë një epokë begatie, nuk ishte veçse një konceptim i cekët mbi problematikën që do të karakterizonte tranzicionin drejt sistemit demokratik. Mbas pesë vjetësh qeverisje të PD-së
E Mërkurë, 19 Tetor 2011 19:26

Disa dukuri të kulturës politike të shqiptarëve

Publikuar në Nr. 13-14 Shkruar nga Fazli Syla
Në rrjedhat e zhvillimit të ngjarjeve në Ballkanin e trazuar e me lakmi të mëdha territoriale, të përcjella me propagandë të fuqishme, me dokumentacion të falsifikuar e nacionalizëm agresiv, me aversionin e evropianëve ndaj pjesës së islamizuar të shqiptarëve, me koalicionet sllavo-ortodokse dhe luftërat për ndikim, me pavarësi të rrezikuar dhe disa herë të cënuar apo të humbur të shtetit shqiptar dhe me rrethanat jetësore e politike jashtëzakonisht të rënda në pjesët e mbetura jashtë kufijve të shtetit, shqiptarët e presin mbarimin e këtij shekulli si populli më i rrezikuar dhe me një vizion mjaft të paqartë për të ardhmen e tyre. Kushtet historiko-shoqërore kanë kushtëzuar edhe vetëdijen e qasjet endryshme rreth çështjes kombëtare dhe i kanë krijuar bazat për kulturë të përgjithshme dhe kulturë politike të ndryshme në pjesët e kombit tonë të ndarë. E kaluar ka krijuara edhe logjikë e praktika të ndryshme të formuara sipas kritereve, dispozitave, ideologjive e mostrave shqiptare, jugosllave, ruse, kineze etj. Karakteristikë e përbashkët e të gjitha këtyre është logjika totalitare gjithnjë e pranishme te pjesa dërrmuese e kuadrove të formuara gjatë këtij gjysmëshekulli. Të gjithë deklarohen për demokraci, por siç them unë, mjedisi imose partia ime për dialog, me dëshirë që të…
E Mërkurë, 19 Tetor 2011 19:28

Mbi shtresëzimet sociale të postkomunizmit

Publikuar në Nr. 13-14 Shkruar nga Fatos Lubonja
Për kujtesë:Shqipëria komuniste provoi barazitizmin më të skajshëm në krejt vendet e Lindjes. Nëse në vendet e tjera të kampit lindor,
E Mërkurë, 19 Tetor 2011 19:30

Ese për teatrin, guimplenët dhe duartrokitjen

Publikuar në Nr. 13-14 Shkruar nga Andrea Stefani
Ka mbetur ende një mister forca që i detyron buzët e tyre të tendosen anash e pakëz lart duke bërë që bashkë me dhëmbët t'u shfaqet zorshëm buzëqeshja. E fshehtë, po ashtu, dhe forca që i shtyn të përplasin pëllëmbët për të kryer ritin e
E Mërkurë, 19 Tetor 2011 19:32

Shqiptar në Amerikë

Publikuar në Nr. 13-14 Shkruar nga Aleksandër Dardeli
Gjëja e parë që mësova në Amerikë për Shqipërinë është se thuajse kërkush nuk e di ku bie. Ah, Shqipëria, reagoi një flokëkuqe që takova në njëmbrëmje në Athinë të Ohajos, në veri të Nju Jorkut, apo jo? Si është gjendja tani që u shpërbë
Faqja 2 nga 5