Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Nr. 19
E Shtunë, 25 Maj 2024

Nr. 19

E Shtunë, 22 Tetor 2011 19:11

Editorial: Ndërhyrja dhe jeta e zhveshur

Publikuar në Nr. 19 Shkruar nga Fatos Lubonja
Sikurse e tregon edhe titulli i kopertinës ky numër i Përpjekjes (19) i dedikohet ndërhyrjes. Pjesën e parë të materialeve e kemi marrë (falë bujarisë së autorëve që na dhanë të drejtën e botimit), nga punimet e një konference antropologjike me titull Concerning intervention (Mbi ndërhyrjen), të organizuar në Montreal më tetor 2003 nga Universiteti i Montrealit, departamenti i antropologjisë, nën kujdesin e Mariella Pandolfit, profesore e këtij Universiteti ku, midis të tjerëve, paraqitën kumtesat e tyre mbi eksperiencat shqiptare edhe Fatos Lubonja dhe Piro Misha. Edhe pjesa tjetër e revistës synon të plotësojë dhe t'i bëjë rezonancë veçanërisht në seksionin e letërsisë dhe të ndërgjegjes historike - tematikës së gjerë dhe komplekse të ndërhyrjes.Krahas ndërhyrjes në titull vendosëm edhe konceptin e jetës së zhveshur që, sikurse shtjellohet në tekstet e botuara në këtë numër, është i pandashëm nga një tipollogji tepër e përhapur ndërhyrjeje në kohën tonë: ajo që quhet ndërhyrja humanitare apo aksioni humanitar, shprehje që sot zenë një vend të rëndësishëm si në lëmin konceptual ashtu edhe në atë të zhvillimeve botërore.E bëmë bashkimin e ndërhyrjes me jetën e zhveshur në titull, ashtu sikurse edhe zgjedhjen e fotos së kopertinës, duke patur parasysh se Shqipëria dhemë gjerë…
Një histori e shkurtër: Pak kohë pasi Shqipëria u bë me kushtetutë të re demokratike (1998) e cila u debatua gjatë dhe më në fund u cilësua edhe nga specilistët perëndimore e standarteve evropiane dhe ndërkohë që
Bashkëpunimi ndërkombëtar për zhvillimin i përcaktuar si Ndihma Publike për Zhvillimin fillon pas Luftës së Dytë Botërore me aktivitetet për zhvillimin të drejtuara nga fuqitë koloniale në territoret e përtej detit nën
E Shtunë, 22 Tetor 2011 19:27

Realja nëpërmjet dhunës: Ç'është një ndërhyrje ekonomike?

Publikuar në Nr. 19 Shkruar nga Marie Cuillerai
Këtë kumtesë e kam ndërtuar rreth trajtimit të një tërësie vështirësish semantike të cilat, po nxitoj ta them menjëherë, kanë të bëjnë me raportin ndërmjet ekonomisë dhe humanitares. Janë vështirësi që kanë të
E Shtunë, 22 Tetor 2011 19:29

Hapësira morale e aksionit humanitar

Publikuar në Nr. 19 Shkruar nga Didier Fassin
Për ata që pretendojnë se e studiojnë, veçanërisht nga këndvështrimi i shkencave shoqërore, aksioni humanitar paraqet një vështirësi të dyfishtë. Së pari, ai na përmëndet shumë shpesh dhe shumë më tepër se
Faqja 1 nga 3