Revista PERPJEKJA

You are here: Faqja kryesore » Nr. 19
Sunday, 21 Jul 2024

Nr. 19

Saturday, 22 October 2011 19:11

Editorial: Ndërhyrja dhe jeta e zhveshur

Published in Nr. 19 Written by Fatos Lubonja
Sikurse e tregon edhe titulli i kopertinës ky numër i Përpjekjes (19) i dedikohet ndërhyrjes. Pjesën e parë të materialeve e kemi marrë (falë bujarisë së autorëve që na dhanë të drejtën e botimit), nga punimet e një konference antropologjike me titull Concerning intervention (Mbi ndërhyrjen), të organizuar në Montreal më tetor 2003 nga Universiteti i Montrealit, departamenti i antropologjisë, nën kujdesin e Mariella Pandolfit, profesore e këtij Universiteti ku, midis të tjerëve, paraqitën kumtesat e tyre mbi eksperiencat shqiptare edhe Fatos Lubonja dhe Piro Misha. Edhe pjesa tjetër e revistës synon të plotësojë dhe t'i bëjë rezonancë veçanërisht në seksionin e letërsisë dhe të ndërgjegjes historike - tematikës së gjerë dhe komplekse të ndërhyrjes.Krahas ndërhyrjes në titull vendosëm edhe konceptin e jetës së zhveshur që, sikurse shtjellohet në tekstet e botuara në këtë numër, është i pandashëm nga një tipollogji tepër e përhapur ndërhyrjeje në kohën tonë: ajo që quhet ndërhyrja humanitare apo aksioni humanitar, shprehje që sot zenë një vend të rëndësishëm si në lëmin konceptual ashtu edhe në atë të zhvillimeve botërore.E bëmë bashkimin e ndërhyrjes me jetën e zhveshur në titull, ashtu sikurse edhe zgjedhjen e fotos së kopertinës, duke patur parasysh se Shqipëria dhemë gjerë…
Një histori e shkurtër: Pak kohë pasi Shqipëria u bë me kushtetutë të re demokratike (1998) e cila u debatua gjatë dhe më në fund u cilësua edhe nga specilistët perëndimore e standarteve evropiane dhe ndërkohë që
Bashkëpunimi ndërkombëtar për zhvillimin i përcaktuar si Ndihma Publike për Zhvillimin fillon pas Luftës së Dytë Botërore me aktivitetet për zhvillimin të drejtuara nga fuqitë koloniale në territoret e përtej detit nën
Saturday, 22 October 2011 19:27

Realja nëpërmjet dhunës: Ç'është një ndërhyrje ekonomike?

Published in Nr. 19 Written by Marie Cuillerai
Këtë kumtesë e kam ndërtuar rreth trajtimit të një tërësie vështirësish semantike të cilat, po nxitoj ta them menjëherë, kanë të bëjnë me raportin ndërmjet ekonomisë dhe humanitares. Janë vështirësi që kanë të
Saturday, 22 October 2011 19:29

Hapësira morale e aksionit humanitar

Published in Nr. 19 Written by Didier Fassin
Për ata që pretendojnë se e studiojnë, veçanërisht nga këndvështrimi i shkencave shoqërore, aksioni humanitar paraqet një vështirësi të dyfishtë. Së pari, ai na përmëndet shumë shpesh dhe shumë më tepër se
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  Next 
  •  End 
  • »
Page 1 of 3