Revista PERPJEKJA

You are here: Faqja kryesore » Nr. 21
Sunday, 16 May 2021

Nr. 21

Saturday, 22 October 2011 22:04

A do të mbetej shqipja jetime pa ilirishten?

Published in Nr. 21 Written by Pandeli Pani
Ndërsa përkatësia e gjuhës shqipe në familjen e gjuhëve indo-evropiane në radhët e studiuesve ka kohë, të paktën që prej shkrimit të Franz Bopp-it Über das Albanesiche in seinen verwandtschaftlichen Beziehungen,
Saturday, 22 October 2011 22:07

Evoluimi semantikor dhe përftesa ideologjike e fjalës komb

Published in Nr. 21 Written by Artan Puto
Ky shkrim synon të shpjegojë procesin e evoluimit semantikor të termit komb dhe ta shohë atë jo thjesht si një fenomen linguistik në vetvete. Ky proces është një pasqyrë edhe e ndikimeve ideologjiko-politike të
Problemi i skicuar këtu i përket jo vetëm gjuhës shqipe dhe gjermane, por këto të dyja janë një shembulll shumë i bukur për ta përshkruar. Kemi të bëjmë me këtë problem në të gjitha sferat e kontaktit gjuhësor, në
Saturday, 22 October 2011 22:13

Të mbi-interpretosh tekstet

Published in Nr. 21 Written by Umberto Eco
Tek Interpretimi dhe historia, u mora me një metodë interpretimi të botës dhe teksteve, bazuar mbi personalizimin e marrëdhënieve të simpatisë, të cilat lidhin, reciprokisht, mikrokozmosin dhe makrokozmosin.
Saturday, 22 October 2011 22:16

Sprovë sintetizuese mbi sistemin letrar shqiptar në vitet 90-të

Published in Nr. 21 Written by Eldon Gjika
Që në fillim, është e domosdoshme të sqarojmë, se me letërsi të re shqiptare të viteve 90-të, kuptojmë produktin letrar të një bashkësie krijuesish, që nisin të / tua botojnë tekstet pikërisht në këto vite. Në
Page 2 of 4