Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Nr. 22
E Mërkurë, 27 Tet 2021

Nr. 22

Me anë të këtij artikulli paraqesim Shqipërinë socialiste në të ardhmen ashtu siç përshkruhej në letërsinë fantastiko-shkencore të botuar në gjysmën e dytë të shek. XX. Qëllimi ynë është të tregojmë se si ky zhanër i
E Hënë, 24 Tetor 2011 08:20

Çfarë është klasikja

Publikuar në Nr. 22 Shkruar nga J. M. Coetzee
Në tetor 1944, ndërsa trupat aleate ishin duke luftuar në kontinentin Evropian dhe raketat gjermane po binin mbi Londër, Thomas Stearns Eliot, 56 vjeç dha ligjëratën kryesore për Shoqërinë Virgjil në Londër. Në
Objekt shqyrtimi do të jetë cikli poetik Vallja e Përjetësisë dhe Zemra e Përjetësisë, i cili rezulton grishës për studiuesit e Lasgush Poradecit. Megjithë një traditë jo të pakët interpretuese, ne kemi konstatuar se cikli
E Hënë, 24 Tetor 2011 08:24

Nuriu

Publikuar në Nr. 22 Shkruar nga Fatos Lubonja
I burgosuri që mu afrua i pari, ditën që më zbritën nga qelia, i posadënuar, dhe hyra në kaush, ishte një burrë i shëndoshë rreth të dyzetepesave, gjysëm i thinjur, me syze me skelet katror e me xham të trashë që
E Hënë, 24 Tetor 2011 08:26

Metodat osmane të pushtimit

Publikuar në Nr. 22 Shkruar nga Halil Inalçik
Duket se në pushtimet osmane ka pasur dy faza që janë zbatuar pothuajse sistematikisht. Së pari, osmanët përpiqeshin të vendosnin një lloj sovraniteti mbi shtetet fqinje. Pastaj ata synonin të vendosnin një kontroll të
Faqja 2 nga 3