Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Nr. 15-16
E Mërkurë, 27 Tet 2021

Nr. 15-16

E Enjte, 20 Tetor 2011 12:15

Qerbelaja e Naim Frashërit: Feja dhe politika në Shqipëri

Publikuar në Nr. 15-16 Shkruar nga Ger Duijzings
Feja është një faktor i rëndësishëm në proçeset e identifikimit në Ballkan, që ka ndikuar vendosmërisht në mënyrat me të cilat kombet e Ballkanit kanë përfytyruar veten (Anderson 1991)1. Veçanërisht gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë, intelektualët dhe
Demitologjizimi i Miteve Socialiste Shqiptare: propozimi i metodologjisë Për të filluar një demitologjizim është e nevojshme, së pari, të identifikohen ata elementë dallues, që janë themelet mbi të cilët jane ndërtuar të gjithë mitet. Mitet socialiste shqiptare nuk përbëjnë ndonjë përjashtim nga kjo metodologji e përcaktuar. Mjetet, të cilat kemi në dispozicion për këtë detyrë, nuk janë të ndryshme nga ato që përdoren në çdo disiplinë shkencore dhe analitike. Ndoshta mjetet më të përshtatshme për këtë qëllim janë iniciuar nga dijetarët gjermanë, si Rudolf Bultmann, teologu i cili përshtati konceptin e demitologjizimit në studimin e Testamentit të Ri të krishterë.
E Enjte, 20 Tetor 2011 12:20

Obsesioni ynë me origjinën

Publikuar në Nr. 15-16 Shkruar nga Ardian Vehbiu
Diku rreth vitit 1970, në një takim me përfaqësuesit e BRPSH-së, në një moment Enver Hoxha befas pyeti si po ecej me kërkimet rreth origjinës së lashtë shqiptare. Një nga të pranishmit filloi të jepte disa të dhëna rreth zbulimeve arkeologjike
Një hetim mbi pretendimet e patriarkëve se askund gratë nuk trajtohen aq mirë, veçanërisht përsa i përket sigurisë së jetës, sa në shoqërinë tradicionale të Shqipërisë së veriut, nën mbrojtjen e Kanunit. Pak vetë e kundërshtojnë mendimin se në përgjithësi në
E Enjte, 20 Tetor 2011 12:26

Miti i burrneshës

Publikuar në Nr. 15-16 Shkruar nga Susan E. Pritchett Post
Aje burrneshë? Kjo është përshëndetja tradicionale e grave në Shqipërinë veriore. Kuptimi i përshëndetjes (jo përkthimi fjalë për fjalë) është A je e fortë si burrë? Ato pyesin njëra tjetrën nëse janë aq të forta sa për të përballuar vështirësitë e jetës (mungesën e ushqimit, ujit, korentit, pra në përgjithësi varfërinë) që janë tipike në zonat e ashpra të Shqipërisë veriore.
Faqja 2 nga 6