Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Nr. 8
E Dielë, 05 Dhj 2021

Nr. 8

E Mërkurë, 16 Nëntor 2011 08:37

Demokraci të brishta: kriza e legjitimitetit në sistemet postkomuniste

Publikuar në Nr. 8 Shkruar nga Fatos Tarifa
Dështimi i madh i komunizmit dhe shembja e tij në Evropën Qendrore e Lindore si dhe në Bashkimin Sovjetik kanë frymëzuar një diskutim tepër të gjallë teorik në mes studiuesve, brenda e jashtë këtyre rajoneve, në lidhje me tranzicionin e njëkohshëm nga totalitarizmi komunist në një rend (pak a shumë) demokratik dhe nga një ekonomi e komanduar në tregun e lirë.
E Mërkurë, 16 Nëntor 2011 08:40

Hanna Harend

Publikuar në Nr. 8 Shkruar nga Luan Rama
Në hapësirat e mendimit dhe të kritikës filozofike, e në tërësi të jetës së shoqërisë shqiptare, Hannah Arendt thuajse nuk është përmendur kurrë ndonse, ndoshta, ajo duhej të ishte nga të parat filozofe të kohës moderne që duhej të vinte në Shqipëri fill pas shembjes së Murit të Berlinit dhe vendosjes së pluralizmit.
E Mërkurë, 16 Nëntor 2011 08:43

Spinoza

Publikuar në Nr. 8 Shkruar nga Alfred Weber, Denis Huisman
Shtrirja, duke u modifikuar, bëhet lëvizje dhe qetësi; mendimi, duke u modifikuar, bëhet inteligjencë dhe vullnet. Lëvizja, inteligjenca, vullneti dmth. krejt bota relative (natura naturata ) janë modet ose afeksionet e substancës, ose ose, çka është e njëjta gjë, të atributeve të saj.
Faqja 4 nga 4