Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Ese dhe komente
E Enjte, 29 Shk 2024

Mbijetesa e përditshme nën komunizëm

E Shtunë, 22 Tetor 2011 22:26 Publikuar në Nr. 21

Studimet deritanishme për Shqipërinë komuniste nga autorë shqiptarë dhe të huaj kanë qenë pothuajse të gjitha makro-analiza të shtetit dhe shoqërisë. Fokusi i tyre ka qenë mbi aparatin prodhues, kontrollues dhe

Kurajua dhe tmerri i vdekjes (sytë me dhè)

E Shtunë, 22 Tetor 2011 22:24 Publikuar në Nr. 21

Në vitin 1979 u ridënova bashkë me dhjetë të burgosur të tjerë, si pjesëtar në një organizatë kundërrevolucionare, duke mu shtuar edhe 16 vjet burg të tjera dhe, pas një odiseje birucash ndëshkimore, u

Budapest, 23 Shtator 2030

E Premte, 21 Tetor 2011 09:03 Publikuar në Nr. 17

Sot: datëlindja ime e tetëdhjetëeshtatë. Kryeministri elektronik i Mbretërisë Virtuale të Hungarisë kishte lënë porosi të më dërgonin nëpërmjet monitorit urimet e tij më të mira. Të gjitha faqet e internetit të vendit japin

Qëllimi kryesor i këtij artikulli është të hulumtojë ngërthimet kulturore, sociale dhe epidemiologjike që sjell mënyra e kryerjes së punës së seksit, një strategji kjo e rëndësishme mbijetese ndër një pjesë burrash shqiptarë që kanë emigruar në Itali dhe Greqi.

Shqipja e rikushtëzuar

E Premte, 21 Tetor 2011 08:56 Publikuar në Nr. 17

Sot shëndeti i shqipes standarde rrezikohet jo aq nga ndikimi i drejtpërdrejtë mbi të i gjuhëve të tjera madhore, sa nga ballafaqimi i kulturës shqiptare me kultura të tjera të fuqishme e sidomos me të

Midis lokales dhe universales

E Premte, 21 Tetor 2011 08:55 Publikuar në Nr. 17

I ftuar nga Literaturhause e Hamburgut të shkruaj mbi çfarë është evropiane në veprën time?, duke ravguar në hapësirën mendore ku takohet procesi krijues i veprës me kujtimet e vendit dhe të kohës kur zhvillohet ky

Ndeshja e injorancës

E Premte, 21 Tetor 2011 08:53 Publikuar në Nr. 17

Artikulli i Samuel Huntington-it, Ndeshja e qytetërimeve, doli në numrin e verës të vitit 1993 të revistës Foreign Affairs dhe tërhoqi menjëherë vëmendjen e shkaktoi një reagim të papritur. Meqënëse qëllimi i

Ndeshja e globalizimeve

E Premte, 21 Tetor 2011 08:51 Publikuar në Nr. 17

Cila është gjendja emarrëdhënieve ndërkombëtare sot? Në vitet '90 vëmendja e specialistëve u përqëndrua tek dizintegrimi i pjesshëm i atyre që përbënin themelet e rendit tradicional botëror, shteteve. Gjatë kësaj

Premtimi i institucioneve globale

E Premte, 21 Tetor 2011 08:50 Publikuar në Nr. 17

Burokratët ndërkombëtarë, simbolet pa fytyrë të rendit ekonomik botëror, po sulmohen kudo. Takimet mes teknokratëve të panjohur, më parë të thata dhe mbi çështje mondane si borxhet koncesionale1 dhe kuotat

Bota që vrapon: Përsëritje e leksioneve Reith

E Premte, 21 Tetor 2011 08:42 Publikuar në Nr. 17

Në këtë leksion propozoj të zgjerohem dhe të hedh një vështrim tek temat që diskutova në leksionet Reith të BBC-së në prill të këtij viti. Tema e leksioneve Reith, po ashtu si tema e leksioneve të tanishme, ishte

Faqja 2 nga 6