Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Ese dhe komente
E Dielë, 21 Kor 2024

Artikulli në fjalë i hedh një vështrim debateve të sotme politike mbi masën dhe shkallën e korrupsionit në policinë shqiptare. Në këtë mënyrë artikulli e përqas këtë çështje në dy nivele analize. Së pari, ai argumenton se ndërsa korrupsioni në policinë shqiptare

Teoritë e konspiracionit janë një tip specifik miti. Ato përfshijnë perceptime komplekse të një të vërtete të veçantë. Përderisa e vërteta nuk ekziston,më pëlqen të përdor termin subjektivitet ndërindividual, i cili vjen nga fusha e shkencave të komunikimit. Ky

Mitet e identitetit kombëtar shqiptar

E Enjte, 20 Tetor 2011 12:38 Publikuar në Nr. 15-16

Ilirianët e lashtë nëmirëkuptim: Pas 2000 vjetësh beteje në vetmi shqiptarët bashkojnë forcat me ushtarët e demokracisë - grimca të një kombi piktoresk. Ky ishte titulli që përshëndeste lexuesit e New York Evening Sun një ditë shtatori të 1918-s. Këtu ka vend për të

Ikja nga kompleksi i Rozafës

E Enjte, 20 Tetor 2011 12:37 Publikuar në Nr. 15-16

Ka një metodologji në shkencat e sotme shoqërore për të përdorur modernitetin në zbulimin e tradicionales dhe tradicionalen në leximin e modernitetit. Fjala është, siç thuhet, për të lexuar modernen nëpërmjet traditës dhe traditën nëpërmjet modernes. Duke u

Duke shkruar për gjendjen në të cilën ndodhej Shqipëria fill pas pavarësisë më 1912-13, Mithat Frashëri, njëri prej etërve të nacionalizmit shqiptar, shkruan se detyra që u dilte përpara shqiptarëve asokohe ishte që nga një grumbull fisesh të krijonin një

Miti i burrneshës

E Enjte, 20 Tetor 2011 12:26 Publikuar në Nr. 15-16

Aje burrneshë? Kjo është përshëndetja tradicionale e grave në Shqipërinë veriore. Kuptimi i përshëndetjes (jo përkthimi fjalë për fjalë) është A je e fortë si burrë? Ato pyesin njëra tjetrën nëse janë aq të forta sa për të përballuar vështirësitë e jetës (mungesën e ushqimit, ujit, korentit, pra në përgjithësi varfërinë) që janë tipike në zonat e ashpra të Shqipërisë veriore.

Një hetim mbi pretendimet e patriarkëve se askund gratë nuk trajtohen aq mirë, veçanërisht përsa i përket sigurisë së jetës, sa në shoqërinë tradicionale të Shqipërisë së veriut, nën mbrojtjen e Kanunit. Pak vetë e kundërshtojnë mendimin se në përgjithësi në

Obsesioni ynë me origjinën

E Enjte, 20 Tetor 2011 12:20 Publikuar në Nr. 15-16

Diku rreth vitit 1970, në një takim me përfaqësuesit e BRPSH-së, në një moment Enver Hoxha befas pyeti si po ecej me kërkimet rreth origjinës së lashtë shqiptare. Një nga të pranishmit filloi të jepte disa të dhëna rreth zbulimeve arkeologjike

Demitologjizimi i Miteve Socialiste Shqiptare: propozimi i metodologjisë Për të filluar një demitologjizim është e nevojshme, së pari, të identifikohen ata elementë dallues, që janë themelet mbi të cilët jane ndërtuar të gjithë mitet. Mitet socialiste shqiptare nuk përbëjnë ndonjë përjashtim nga kjo metodologji e përcaktuar. Mjetet, të cilat kemi në dispozicion për këtë detyrë, nuk janë të ndryshme nga ato që përdoren në çdo disiplinë shkencore dhe analitike. Ndoshta mjetet më të përshtatshme për këtë qëllim janë iniciuar nga dijetarët gjermanë, si Rudolf Bultmann, teologu i cili përshtati konceptin e demitologjizimit në studimin e Testamentit të Ri të krishterë.

Fenomeni nacionalizëm dhe kriza shqiptare

E Enjte, 20 Tetor 2011 12:10 Publikuar në Nr. 15-16

Në thuajse tërë gjuhët e Europës fjala nacionalizëm mbart sot një domethënie negative. Përjashtim bën deri diku anglishtja, ku ndodh që kjo fjalë të përdoret edhe me një domethënie thjeshtë neutrale e përshkruese. Në të vërtetë vështirë të gjesh sot një

Faqja 3 nga 6