Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Ese dhe komente
E Enjte, 29 Shk 2024

Natyra e mitit: Disa aspekte teorike

E Enjte, 20 Tetor 2011 12:09 Publikuar në Nr. 15-16

Ka dy kuptime të mitit. Ai zakonisht nënkupton një histori, një trillim, një fabul, diçka që ne nuk e besojmë. Ky është kuptimi më i përhapur, ai që ndeshim në shtyp. Këtu unë nuk do ta shoh në këtë drejtim. Së pari, miti është një tërësi e veçantë idesh me një

Ese për teatrin, guimplenët dhe duartrokitjen

E Mërkurë, 19 Tetor 2011 19:30 Publikuar në Nr. 13-14

Ka mbetur ende një mister forca që i detyron buzët e tyre të tendosen anash e pakëz lart duke bërë që bashkë me dhëmbët t'u shfaqet zorshëm buzëqeshja. E fshehtë, po ashtu, dhe forca që i shtyn të përplasin pëllëmbët për të kryer ritin e

Mbi shtresëzimet sociale të postkomunizmit

E Mërkurë, 19 Tetor 2011 19:28 Publikuar në Nr. 13-14

Për kujtesë:
Shqipëria komuniste provoi barazitizmin më të skajshëm në krejt vendet e Lindjes. Nëse në vendet e tjera të kampit lindor,

Rruga e largimit nga Evropa

E Mërkurë, 19 Tetor 2011 19:23 Publikuar në Nr. 13-14

Iluzioni që mbas shëmbjes së regjimit totalitar do të hapej për Shqipërinë një epokë begatie, nuk ishte veçse një konceptim i cekët mbi problematikën që do të karakterizonte tranzicionin drejt sistemit demokratik. Mbas pesë vjetësh qeverisje të PD-së

Masa e mllefosur në Shqipëri

E Mërkurë, 19 Tetor 2011 19:20 Publikuar në Nr. 13-14

Për t i përmbledhur shkencërisht ngjarje si ato të ditëve të marsit 1997 në Shqipëri do të duhej distancë më e madhe kohore, më shumë analiza e mbi të gjitha më shumë pika referimi sesa ato që i kemi tani - vetëm pak muaj pas lëvizjeve masovike

Shqipëria dhe profetët perëndimore

E Hënë, 17 Tetor 2011 20:22 Publikuar në Nr. 10

Në dhjetor 1990 regjimi komunist ra edhe në Shqipëri e, sa hap e mbyll sytë, Tirana u shndërrua në një fushlojë të madhe demokratike. Qeveri perëndimore dhe organizata joqeveritare u dyndën në Tiranë me premtimet për ta transformuar

Rënie e lirë në transin shqiptar

E Hënë, 17 Tetor 2011 20:19 Publikuar në Nr. 10

Në Shqipërinë e fillimvitit 97 ajo çka u përjetua, mishërua dhe riformua më së shumti ishte e papritura. Që nga marsi i këtij viti në çdo formë të medias, qoftë atë statike apo të lëvizshme, verbale apo grafike, në shqip apo në çfarëdo gjuhe e

Shqipëria e etërve

E Hënë, 17 Tetor 2011 20:17 Publikuar në Nr. 10

Shpeshherë kohët e fundit, në takime me gazetarë apo analistë perëndimorë, jam ndeshur në pyetjen: Kush mund ta zëvendësojë Berishën? , ose: A ka njerëz në Shqipëri që mund ta zëvendësojnë Berishën? Pra, pyetja shtrohet në terma

Edhe një vit i mbrapshtë në historinë shqiptare

E Hënë, 17 Tetor 2011 20:14 Publikuar në Nr. 10

Ngjarjet tragjike të marsit 97 tronditën jo vetëm Shqipërinë si shtet (atë gysmëShqipëri edhe ashtu të cunguar), por edhe mbarë kombin shqiptar në Ballkan dhe kudo betër në botë. E si të mos e trondisnin? Sikur nuk mjaftonte dhuna dhe terrori i

Shpëtim i kombit apo një trampolinë dhe aq?

E Hënë, 17 Tetor 2011 20:09 Publikuar në Nr. 10

Në një nga numrat e gushtit revista Klan boton rrëfimin e Preç Zogajt për prapaskenat e marrëveshjes së 9 marsit. Siç e nënvizon edhe gazetari intervistues, pyetja nëse duhej bërë ose jo kompromisi me Berishën, me muajt e lëngatës që e

Faqja 4 nga 6