Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Ese dhe komente
E Dielë, 21 Pri 2024

Privatësia në regjimin totalitar

E Hënë, 17 Tetor 2011 11:40 Publikuar në Nr. 20

Është shkruar e folur shumë në Shqipëri për shkeljen e lirive dhe të drejtave të njeriut në regjimin totalitar. Për burgjet, përgjimet, spiunimet, shtrëngimet e gjithfarësojëshme që i imponoi qytetarëve të tij shteti

Një nga gjetjet më të bujshme me të cilën na qerasin shpesh kohët e fundit fotoreporterët shqiptarë, është loja me aureolat. Sahera, faqe të para gazetash hapen me ndonjë portret kryesisht politik, i ujdisur ky në

Studimet e specializuara fetare, të ngecura diku midis etnocentrizmit, empirizmit dhe literalizmit, sidomos në rastin e Islamit, nuk kanë sjellë ndonjë analizë të veçantë antropologjike përsa i përket pasqyrimit të

Besimi në shqipe

E Hënë, 17 Tetor 2011 11:26 Publikuar në Nr. 20

I pari dokument i shqipes, e mirënjohura Formulë e Pagëzimit e vitit 1462, e mban shqipen e shkruar lidhur pandashëm me fenë e atëhershme të Arbërit; njëlloj sikurse Meshari i Buzukut, së bashkume Perikopenë

Brenda dhjetë vjetësh, Shqipëria, Vendi i shqiponjave, është kthyer në Vendin emercedesëve. Rënia e regjimit të mëparshëm komunist i ka lenë vend shndërrimeve të jashtëzakonshme politike, shoqërore dhe

Mbi emigracionin shqiptar

E Enjte, 13 Tetor 2011 07:09 Publikuar në Nr. 9

(vështrim mbi gjendjen aktuale në Itali)

Dikur tregohej një anekdotë: e pyetën Shtjefën Palushin ç do bënte sikur të hapeshin kufijtë e Shqipërisë, dhe ai u përgjigj: Do hypja mbi një pemë... (një sakati si Shtjefni nuk i mbetej veçse të kacavirrej mbi ndonjë degë për të shpëtuar

Edhe një herë për identitetin

E Enjte, 13 Tetor 2011 07:06 Publikuar në Nr. 9

(ose shqiptari në mërgim)

Afrim Gashi - Shnajder ka filluar punë kohët e fundit si detektiv i supermarketit Kaufhaus në Dyseldorf. Rrogën neto e ka 1500 marka në muaj; punëdhënësi i siguron gjthashtu dy palë kostume, tri këmisha e katër kravata në vit. Shefit të

Shtëpia, simboli popullor i shqiptarëve

E Mërkurë, 12 Tetor 2011 08:58 Publikuar në Nr. 4

Të shpjegosh shtëpinë si simbol popullor të një kombi është sigurisht një përpjekje që mund të shkaktojë keqkuptime. Prandaj dua të theksoj që në fillim se këtu është fjala për një përpjekje për të studiuar e sqaruar, në kuptimin e Canetti-t, një

Kombi dhe nacionalizmi

E Mërkurë, 12 Tetor 2011 08:55 Publikuar në Nr. 4

Lloji më i përkryer i krenarisë është krenaria kombëtare. Ajo tregon se tek ai që e mbart mungojnë vlerat individuale, për të cilat ai mund të ishte krenar. Ndryshe ai nuk do t i drejtohej asaj, duke e ndarë me miliona të tjerë. Kush gëzon vlera

Një shtypje e njerëzishme

E Dielë, 09 Tetor 2011 19:10 Publikuar në Nr. 3

Bernar Noël poet dhe romancier i avangardës Franceze ka lindur në 1930. Konsiderohet poeti i trupit, i përbrëndësisë së tij, i turbullirave dhe emocioneve të tij. Pa dyshin është shpirti ai që ndyn trupin thotë Noël.Ndër veprat e tij përmendim

Faqja 5 nga 6