Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Kinematografia Ballkanike
E Hënë, 24 Qsh 2024

Objektivi i kësaj eseje është analiza e transformimit të kinematografisë e treguar përmes eksperiencës së njerëzve që kanë punuar në këtë sektor (regjizorë, skenaristë, aktorë, teknikë, producentë, përfaqësues të administratës shtetërorë që mbulonte këtë sektor), duke u kushtuar vëmendje jo vetëm kategorisë klasike të filmave me metrazh të gjatë, por edhe kategorivemë të vogla, si filmat me metrazh të shkurtër, dokumentarët dhe filmat vizatimorë.

Kinemaja dhe politika në Bullgari në vitet e regjimit komunist, kanë një lidhje të dyfishtë, një marrëdhënie të pazgjidhëshme e megjithatë jo monolite, por fluide dhe me tipare ambige.

Burimet historike tregojnë se kontakti i parë i shqiptarëve me kinematografinë ka ndodhur përpara se të lindte prodhimi kinematografik shqiptar. Shfaqja e filmave në Shqipëri lidhet me një emër shumë të njohur për kulturën shqiptare, Kolë Idromenon (1860-1939), i vlerësuar si një prej emrave të parë të rëndësishëm të pikturës, fotografisë dhe urbanistikës shqiptare.