Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Kritikë letrare
E Hënë, 24 Qsh 2024

Rrëfimi E madhe është gjëma e mëkatit, shkruar nga Mitrush Kuteli në vitin 1947, kohë shumë e vështirë për autorin, shquhet si një prej krijimeve më përfaqësuese të tij. Në kontekstin e periudhës kur është shkruar, mund të themi pa mëdyshje se Kuteli ka patur vetëdijen e plotë që po nxirrte duarsh një tekst të destinuar për në sirtar.

Në esenë e vet Poshtërimi në Ballkan , Ismail Kadare ndër të tjera shkruan: Loja me prejardhjet është, jashtë çdo dyshimi, një nga kotësitë foshnjarake ballkanike. Por kjo nuk do të thotë aspak se provokimi vetë, mund të quhet foshnjarak.

Logjika dhe gjuha e teksteve tona universitare

E Martë, 25 Tetor 2011 09:55 Publikuar në Nr. 24

Dimensioni i trajtimit në këtë shkrim shtrihet përtej raportit të teksteve tona universitare me gjuhën standarde. Në të vërtetë, përpjekja përqendrohet në interpretimin e procesit të shndërrimit të mendimit në fjalë dhe nxjerrjen e disa përfundimeve përgjithësuese lidhur me nivelin logjik e gjuhësor të teksteve universitare ndër ne. Me interes do të ishte që në këtë kontekst të trajtoheshin edhe ligjëratat e profesorëve universitarë, të cilat gjithashtu janë burim i rëndësishëm i informimit dhe i formimit të studentëve tanë.

Nga një vështrim historiko letrar mund të pohojmë se në letërsinë shqiptare zhanri dramatik shfaqet i zbehtë ballafaquar me zhanret e tjera. Sintetikisht rezulton se deri në periudhën e Rilindjes Kombëtare, përfshirë edhe atë vetë, zhanri dramatik është pothuaj mungesor.

Mbi stilin

E Martë, 25 Tetor 2011 09:51 Publikuar në Nr. 24

Termi stile, siç propozohet nga të moçmit e botës latine, deri te stilistika dhe estetika bashkëkohore, ka një histori jo krejtësisht homogjene. Megjithëse është e individualizueshme një bërthamë zanafillore, prej të cilës nga stilus mjeti nga nxirret zanafilla përmesmetonimisë stili bëhet sinonimi shkrimit, domethënë imënyrës së të shprehurit letrarisht, është gjithsesi e vërtetë që kjo mënyrë e të shkruarit do të kuptohet në rrjedhën e shekujve në mënyra dhe intensitet të ndryshëm.

Objekt shqyrtimi do të jetë cikli poetik Vallja e Përjetësisë dhe Zemra e Përjetësisë, i cili rezulton grishës për studiuesit e Lasgush Poradecit. Megjithë një traditë jo të pakët interpretuese, ne kemi konstatuar se cikli

Çfarë është klasikja

E Hënë, 24 Tetor 2011 08:20 Publikuar në Nr. 22

Në tetor 1944, ndërsa trupat aleate ishin duke luftuar në kontinentin Evropian dhe raketat gjermane po binin mbi Londër, Thomas Stearns Eliot, 56 vjeç dha ligjëratën kryesore për Shoqërinë Virgjil në Londër. Në

Me anë të këtij artikulli paraqesim Shqipërinë socialiste në të ardhmen ashtu siç përshkruhej në letërsinë fantastiko-shkencore të botuar në gjysmën e dytë të shek. XX. Qëllimi ynë është të tregojmë se si ky zhanër i

Edgar Allan Poe

E Shtunë, 22 Tetor 2011 22:22 Publikuar në Nr. 21

Poe nuk merret me indianët dhe natyrën. Ai nuk ka punë as me Vëllezërit e Kuq apo Vigvamët. Poe është krejtësisht i zhytur në procesin e shkatërrimit të psikikës së tij. Ashtu siç e kemi përmendur, ritmi i artit

Deminutivët në poezinë e Lasgushit

E Shtunë, 22 Tetor 2011 22:19 Publikuar në Nr. 21

Njëra nga veçoritë gjuhësore dhe stilistike të poezisë së Lasgush Poradecit është edhe përdorimi mjaft i dendur i deminutivëve. Fillimisht shtrohet çështja nëse deminutivët do të mund të konsideroheshin si një

Faqja 1 nga 2