Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Kulturë gjuhësore
E Dielë, 21 Kor 2024

Mbi huazimet italiane në gjuhën shqipe

E Martë, 18 Tetor 2011 10:46 Publikuar në Nr. 10

Ka kaluar tashmë një shekull që kur Gustav Meyer-i - indoeuropianisti dhe albanologu i shquar austriak, autori i të parit dhe, deri tani, të vetmit fjalor etimologjik të gjuhës shqipe - konstatoi se ndikimi roman (d.m.th. ai latin dhe italian) është ndikimi i

Gjuhët standarde janë kurdoherë produkte të ndërhyrjeve të drejtpërdrejta të shoqërisë. Faktorë të natyrës  kulturore, sociale e politike ndikojnë që në bazë të tyre të vihet, supozojmë, një dialekt dhe jo një tjetër; të ndërmerret një veprimtari