Revista PERPJEKJA

You are here: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Kulturë filozofike
Wednesday, 07 Jun 2023

Historia e filozofisë Evropiane nga Rilindja e këtej

Tuesday, 18 October 2011 10:47 Published in Nr. 10

Lajbnici

Teoria e harmonisë së paravendosur ndryshon në një pikë të rëndësishme nga sistemi okazionalist. Ky i fundit e pranon ndërhyrjen e posaçme të Hyjnisë sa herë bëhet fjalë për të akorduar shpirtin me organizmin fizik. Kjo ndërhyrje konsiston në

Historia e filozofisë evropiane nga Rilindja e këtej

Monday, 17 October 2011 10:36 Published in Nr. 9

LAJBNICI

Rrënjët intelektuale të Rajhut të Tretë

Wednesday, 12 October 2011 18:16 Published in Nr. 4

Nga i mori Hitleri idetë e tij përveç historisë? Në një kohë kur kundërshtarët e tij brenda e jashtë vendit, ishin shumë të zënë me punë, ose shumë budallenj për t'i kushtuar vëmendje - deri sa u bë tepër vonë - ai thithte, si edhe shumë gjermanë të

Historia e filozofisë evropiane nga Rilindja e këtej

Sunday, 09 October 2011 20:08 Published in Nr. 3

Në Angli gjenia e racës saksone i dha reformës filozofike një karakter shumë të ndryshëm nga ç'e pati ajo në Itali. Shpirti anglez, i përkorë dhe pozitiv, e pa me mosbesim qoftë traditën skolastike, qoftë sintezat e nxituara të metafizikës së pavarur.

Historia e filozofisë evropiane nga rilindja e këtej

Saturday, 08 October 2011 21:21 Published in Nr. 1

Ndërsa etapat e para të filozofisë evropiane - të Antikitetit dhe Mesjetës - mbajnë vulën e dogmatizmit, d.m.th. të atij mendimi që beson në ekzistencën e një të vërtete të përgjithshme, universale dhe të domosdoshme si dhe në kërkimin e

Mbi burimet intelektuale të ideologjisë marksist-leniniste

Saturday, 08 October 2011 21:18 Published in Nr. 1

Solzhenicin: Kjo gënjeshtër e përgjithshme, e imponuar, e detyrueshme është aspekti më i tmerrshëm i jetës së njeriut në vendin tuaj. Është diçka shumë më e keqe se sa të gjitha fatkeqësitë materiale, edhe më e keqe sesa mungesa e çdo lirie

Page 2 of 2