Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Ndërgjegje historike
E Martë, 26 Tet 2021

Gjatë Luftës së II Botërore, britanikët ishin të interesuar të nxisnin qëndresën e popullit shqiptar kundër pushtuesve, por kjo prirje ndeshte në kufizime që vinin nga përllogaritja e interesave të tyre në rajon. Në

Krijimi i shtetit shqiptar dhe eksperimentet e ndryshme në strukturën e tij politike gjatë shekullit të XX-të qenë produkte të trazirave politike, sociale dhe ekonomike. Në njëfarë kuptimi Shqipëria ishte një shtet

Sami Frashëri apo Shemsedin Sami?

E Shtunë, 22 Tetor 2011 10:34 Publikuar në Nr. 18

Do të ishte mire të fillonim duke qartësuar kufijtë e temës së kësaj kumtese, e cila është rezultat paraprak i një projekti kërkimor afatgjatë. Qëllimi i kësaj kumtese nuk është që të shkruhet një biografi e Shemsedin

Timarllinjte e krishterë në Shqipëri në shekullin e XV-të

E Shtunë, 22 Tetor 2011 10:31 Publikuar në Nr. 18

Gjatë ekzistencës së saj për gjashtë shekuj, Perandoria Osmane na ka lënë me miliona dokumenta zyrtare; një pjesë e madhe e tyre gjenden sot në Arkivat Kombëtare Turke në vartësi të Kryeministrisë (Baflbakanlik

Përfytyrimi më popullor dhe më i zakonshëm që shqiptarët kanë pasur gjatë kohës së socializmit për beun, një prej simboleve kryesore të periudhës osmane, ka qënë pak a shumë ky që vijon: beu ka qënë një burrë i

Gjatë shekullit të XX çështja shqiptare doli në skenën politike europiane me të gjithë peshën e saj. Ajo përkoi me një periudhë kur shtetet fqinje ballkanike ishin në kulmin e jetës së tyre si entitete nacionale, po kështu

Ndërsa më 28 tetor 1922 Benito Musolini ngarkohej nga mbreti Vitorio Emanuele III për të formuar qeverinë mbas të ashtuquajturës  Marcia su Roma dhe në Itali fillonte epoka fashiste, në Shqipëri jetohej një situatë

Politika italiane në Shqipëri, 1894-1943

E Premte, 21 Tetor 2011 09:05 Publikuar në Nr. 17

Ngushtica e Otrantos që ndan Shqipërinë me Italinë e jugut gjithmonë ka shërbyer më tepër si urë sesa barrierë, duke krijuar mundësinë e largimit, duke qenë një urë kulturore dhe një rrugë e favorshme për

Mbretëritë a perandoritë e mëdha, duke i mbajtur nën zotërim për një kohë të gjatë, në jo pak raste i kanë shpërbërë popujt më të vegjël. Ka ndodhur, në raste të veçanta, dhe krejtësisht e kundërta: dukuritë e etnokulturës së një populli, në rrugën e gjatë të

Miti i udhëheqjes - udhëheqësit e rinj në Kosovë

E Enjte, 20 Tetor 2011 12:31 Publikuar në Nr. 15-16

Arsyeja pse vendosa të hulumtoj ose të përpiqem të hulumtoj mitin rreth udhëheqësve të rinj dhe të mënyrës së udhëheqjes, qëndron në rolin që udhëheqësit luajnë në shoqërinë ku bëjnë pjesë. Përpara se të vazhdoj më tej do të doja të paraqisja disa

Faqja 3 nga 6