Revista PERPJEKJA

You are here: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Ndërgjegje historike
Wednesday, 27 Oct 2021

Turk, Elhamdulilah

Thursday, 27 October 2011 07:23 Published in Nr. 25

Rreth vitit 1994, kur nisa të shkoj për herë të parë në xhami, më kujtohet si tani sesi një ditë në xhaminë e sapo ndërtuar të Kombinatit, shoh një grup të rinjsh që po talleshin me një plak të moshuar.

Imazhi i fesë islame në tekste shkollore të historisë

Thursday, 27 October 2011 07:23 Published in Nr. 25

Ky punim shqyrton mënyrën e përfaqësimit të imazhit të fesë islame dhe myslimanëve shqiptare në disa tekste të përzgjedhura të historisë shqiptare për shkollat e mesme, të përdorura gjatë periudhës komuniste e pas-komuniste.

Tregu, Etnia dhe Identiteti: Çarshia e vjetër e Shkupit

Thursday, 27 October 2011 07:22 Published in Nr. 25

Studimi i tregjeve gjithnjë ka qenë një nga problemet kryesore të antropologjisë ekonomike. Ato janë studiuar jo vetëm për funksionin e tyre ekonomik, por edhe për atë social. Tregjet tradicionale, e veçanërisht pazaret e vjetra, e tërheqin vëmendjen e kërkuesit pasi kanë përfaqësuar jo vetëm hapësirat urbane të shkëmbimit ekonomik, por edhe hapësirat urbane me intensitetin më të lartë të komunikimit shoqëror dhe kulturor.

Frymëzimi për këtë ese më erdhi nga leximi i kujtimeve të Ismail Qemal beut, një nga arkitektët kryesorë të pavarësisë së Shqipërisë dhe në të vërtetë njeriu që simbolikisht ngriti flamurin në Vlorë në 28 nëntor të vitit 1912, duke shpallur pavarësinë.

Ligjërimi i kombit në shkrimet e Faik Konicës

Tuesday, 25 October 2011 09:58 Published in Nr. 24

Faik bej Konica (1876-1942) është një figurë e rëndësishme e Lëvizjes Kombëtare Shqiptare, por edhe një figurë e lënë plotësisht në hije deri pak kohë më parë. Gjatë regjimit komunist mori damkën e reaksionarit dhe, për pasojë, mbi veprën e tij nuk mund të bëheshin studime.

Nacionalizmi është pjesë përbërëse e modernitetit. Ringjallja e tij këmbëngulëse sa herë pasi është parashikuar zhdukja, kapërcimi, apo zbutja e tij, ka të bëjëme rolin kritik që ai ka në integrimin kulturor të shoqërive, përballë zhvendosjeve strukturore që sjellin proceset e modernitetit (Delanty & O Mahony, 2002: 130).

Ashtu si kudo në Ballkan, çështja e islamizimit nuk është e thjeshtë që të trajtohet në gjirin e shoqërisë shqiptare, sidoqë në Shqipërinë e shekullit të XX-të, si dhe në komunitetet shqiptare të ish Jugosllavisë

Metodat osmane të pushtimit

Monday, 24 October 2011 08:26 Published in Nr. 22

Duket se në pushtimet osmane ka pasur dy faza që janë zbatuar pothuajse sistematikisht. Së pari, osmanët përpiqeshin të vendosnin një lloj sovraniteti mbi shtetet fqinje. Pastaj ata synonin të vendosnin një kontroll të

Pavarësisht nga fakti se Skënderbeu është një nga simbolet, ose më mirë të themi SIMBOLI më i njohur i nacionalizmit shqiptar, dhe megjithëse ka një mori shkrimesh, artikujsh, monografish dhe romanesh mbi këtë

Politika e etnikes në konfliktin e Kosovës

Saturday, 22 October 2011 19:53 Published in Nr. 19

Ky punim synon të paraqesë ato metoda të cilat u përdoren gjatë shekullit XX për rregullimin e konfliktit etnik në Kosovë. Kësaj udhe nuk do të ndriçohen vetëm shkaqet dhe fazat e këtij konflikti, porse njëkohësisht do

Page 2 of 6