Revista PERPJEKJA

You are here: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Ndërgjegje historike
Wednesday, 27 Oct 2021

Ushtria Çlirimtare e Kosovës- miti i origjinës

Thursday, 20 October 2011 12:27 Published in Nr. 15-16

Në maj të vitit 1996, kur ndërmori sulmin e saj të parë të hapur mbi forcat ushtarake serbe, Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK) ishte një organizatë e fshehtë, që numëronte jo më shumë se disa qindra anëtarë, shumica e të cilëve nuk ishin nga Kosova. Gjatë viteve

Ideologjia e nacionalizmit luajti një rol kryesor në ngjarjet historike në Ballkan ne shekullin XIX dhe XX. Në shtetet etnike të shekullit XIX, kombi përfytyrohej si një përpjekje e vazhdueshme për krijimin e një identiteti të përbashkët; ky identitet kontribuoi, në kufijtë

Kultura dhe rizbulimi i miteve kombëtare në Shqipëri

Thursday, 20 October 2011 12:24 Published in Nr. 15-16

Qëllimi i këtij punimi është të gjykojë impaktin e disa miteve kombëtare shqiptare në një kontekst shoqëror specifik: Rrethi i Devollit është zgjedhur si një zonë kufitare, e ndodhur në periferi të shtetit dhe në kontakt të drejtpërdrejtë me fqinjin shtetëror (Greqinë),

Objekti i këtij punimi është paraqitja e një analize paraprake të disa fakteve të treguara nga shqiptarët rreth transformimit të identitetit të tyre personal gjatë kohës së qëndrimit në Amerikën e Veriut, lidhur me disa aspekteve mitike të ideologjive socio-

Qerbelaja e Naim Frashërit: Feja dhe politika në Shqipëri

Thursday, 20 October 2011 12:15 Published in Nr. 15-16

Feja është një faktor i rëndësishëm në proçeset e identifikimit në Ballkan, që ka ndikuar vendosmërisht në mënyrat me të cilat kombet e Ballkanit kanë përfytyruar veten (Anderson 1991)1. Veçanërisht gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë, intelektualët dhe

Miti i Ali Pashës dhe bektashinjtë

Thursday, 20 October 2011 12:13 Published in Nr. 15-16

Përsa i përket përhapjes së fesë ndërmjet shqiptarëve, ne përballemi me shumë mite rreth saj: me mitin e nivelit sipërfaqësor të fesë; me atë të tolerancës së jashtëzakonshme fetare; të konvertimit në islamizëm për të ruajtur identitetin kombëtar dhe etnik

Ky shkrim është një përpjekje për të shpjeguar natyrën dhe rolin që shqiptarizmi ka luajtur në periudha të ndryshme të historisë së Shqipërisë. Ne do të shqyrtojmë nëse ai është një mit, i ardhur nga një trashëgimi e kulturës dhe e traditës, apo kemi të bëjmë me një produkt ideologjik të shfaqur në një moment të caktuar historik.

Me Shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë më 28 Nëntor 1912 nis një etapë e re e historisë së shtypit shqiptar. Objekt i këtij punimi është studimi i mendimit teorik mbi gazetarinë në shtypin atdhetar, që doli brenda vendit, pas asaj ngjarjeje të

"Republika shqiptare e Korçës"

Tuesday, 18 October 2011 08:46 Published in Nr. 10

(Mbi protokollin shqiptaro - francez të 10 dhjetorit 1916)

Pas mbarimit të Luftës së Dytë Botërore, në Foreign Office ekzistonte pikëpamja se Britania nuk kishte interesa madhore në Shqipëri, por ata dëshironin të kishin ndikimin e tyre në qeverinë e re shqiptare, për

Page 4 of 6