Revista PERPJEKJA

You are here: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Ndërgjegje historike
Wednesday, 27 Oct 2021

Evllogji Kurilla: Rrëfimi i identitetit kulturor

Monday, 17 October 2011 11:44 Published in Nr. 20

Evllogji Kurilla u lind në Ziçisht të Korçës në vitin 1880. Qysh 14 vjeç mërgoi në Greqi, ku u arsimua, shkroi e vdiq (1961). Ky ishte ai që në vitet 30, së bashku me Pandeli Kotokon, u parashtrua si emër-kyç nga pala

Lëvizja politike e shqiptaro - amerikanëve

Monday, 17 October 2011 10:11 Published in Nr. 9

Lëvizja politike e shqiptaro - amerikanëve ka kaluar në tri etapa:

Vendosja e marëdhënieve diplomatike Shqipëri - SHBA

Monday, 17 October 2011 09:55 Published in Nr. 9

Gati 75 vjet më parë, më 28 korrik 1922, u vendosën marrëdhëniet diplomatike midis një vendi të madh përtej oqeanit, SHBA, dhe Shqipërisë së vogël, në jug-lindje të Evropës. Kishin kaluar kështu gati dhjetë vjet nga koha e shpalljes së

Kolonia shqiptare e Borgo Erizos

Monday, 17 October 2011 09:51 Published in Nr. 9

Që prej disa vjetësh shkencëtarë të ndryshëm të Gjermanisë dhe të Italisë po merren me popullin shqiptar, duke studiuar gjuhën dhe zakonet e tij. Dhe në fakt është koha, meqënëse ndryshimet e mëdha politik që po e ndajnë dhe e përçajnë

Megjithëse problemi i migrimeve ka tërhequr gjithmonë vëmëndjen e historianit të Mesjetës, përsëri rrallëhere ndodh që ai të shtjerë në dorë një fond arkivor të bollshëm që t'i japë mundësi të studiojë nga afër origjinën, mekanizmat dhe pasojat e

Zogu, Noli dhe fatet e një qeverie Shqiptare

Wednesday, 12 October 2011 17:41 Published in Nr. 4

Siç dihet, pas 7 prillit 1939 mbreti Zog së bashku me rrethin më të ngushtë të familjarëve dhe të bashkëpunëtorëve të tij u largua nga vendi fillimisht në Greqi e Turqi për t'u vendosur më vonë, gjatë tërë periudhës së luftës, në Londër. Arsyeja e

Këndvështrim i ri mbi historinë e hershme të shqiptarëve

Wednesday, 12 October 2011 17:38 Published in Nr. 4

Besoj se nuk ka shqiptar, që të mos jetë i bindur se populli i tij jeton qysh në kohë të hershme mbi truallin, ku ai jeton edhe sot dhe se paraardhësit e shqiptarëve të sotshëm janë po ata ilirë, që dëshmohen në Shqipërinë antike të veriut. Ata

Disa plane për emigrimin e çifutëve në Shqipëri

Sunday, 09 October 2011 20:02 Published in Nr. 3

Në fillim të vitit 1934 shohim se qarqet çifute fillojnë të interesohen për Shqipërinë. Është fjala për disa plane të organizatave sioniste lidhur me shpërnguljen dhe stabilizimin në vendin tonë të mijëra ebrejve të ikur nga Gjermania naziste. Për të

Problemet e Shqipërisë indipedente

Sunday, 09 October 2011 19:47 Published in Nr. 3

Lufta europiane dhe ikja e mbretit e bënë Shqipërinë një shesh të lirë për mësyjtjet dhe okupimet e huaja: Italia në Vlorë, Greqia në Korçë dhe Gjirokastër, Malazestë nga veriu, Sërbët nga veriu dhe verilindja. Të hyrët e Bullgarisë në luftë solli edhe

A janë shqiptarët pasardhësit e ilirëve apo të trakasve

Sunday, 09 October 2011 19:44 Published in Nr. 3

Letra IV e Ardian Klosit, që u botua në numrin e kaluar të revistës, ka bërë që të na drejtohen vërejtje për polemikën e tij me Rexhep Ismailin lidhur me etnogjenezën dhe vendndodhjen e shqiptarëve në kohët e para. Nga sa kemi mundur të njihemi

Page 5 of 6