Revista PERPJEKJA

You are here: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Ndërgjegje historike
Wednesday, 27 Oct 2021

Studime të shumta e vendosin gjendjen e minoritetit grek që jeton në jug të Shqipërisë, në kufi me Greqinë, në zemër të marrëdhënieve shpeshherë të tendosura që janë zhvilluar midis dy vendeve, qysh nga koha e krijimit të këtij kufiri në fillim të shekullit të XX-të.

Shënime mbi një libër të harruar

Sunday, 09 October 2011 11:31 Published in Nr. 23

Kur përmend autorët, të cilët rihynë në letërsinë shqipe në fillimtë viteve 90 të shekullit të kaluar, fill pas rënies së komunizmit në Shqipëri, Robert Elsie shkruan diçka edhe për Lazër Radin. I arrestuar menjëherë pas çlirimit të Tiranës, në 23 nëntor 1944, Radi u dënua me tridhjetë vjet burgim për veprimtari armiqësore.

Për shumë studjues është ndoshta një refleks instinktiv që ta mendojnë nacionalizmin si një doktrinë politike e cila hedh poshtë në mënyrë pasionante sundimin e kombit nga të huajt. Në studime të ndryshme, nacionalizmi figuron si ardhës i vonë në botën moderne dhe me një forcë të papërmbajtur për të krijuar kultura dhe shtete krejt të rinj nga rrënojat e perandorive që janë në shkatërrim e sipër. Mbizotërimi i gjatë i teorisë së modernizimit në studimet shkencore sociale mbi nacionalizmin nënkuptonte se ky i fundit shihej si një protagonist kryesor në një histori lineare të modernizimit. Studiuesit gjithashtu pretendojnë se pasi del në skenë, nacionalizmit nuk mund t'i vihet fre ose nuk asgjësohet dot nga skena e historisë (natyrisht, në rast se kjo nuk arrihet me anë të asgjësimit total të një bashkësie kombëtare).

Skënderbeu

Saturday, 08 October 2011 21:11 Published in Nr. 1

Gjergj Kastrioti nxitonte drejt tokave të tij sepse kishte marrë vesh që një ushtri turke po përparonte me hapa të mëdha në drejtim të Dibrës se Sipërme duke përfituar prej mungesës së kreut vendas,disi të frikësuar. Në të vërtetë bëhej fjalë per dy

Page 6 of 6