Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Policies for culture
E Hënë, 11 Dhj 2023

Me këtë tekst të ri, për herë të parë po i jepet shkollës sëmesme në një botim të vetëm historia e shqiptarëve në të gjitha trevat e veta etnike dhe në diasporë, për të gjitha periudhat, që nga lashtësia deri në ditët tona.

Sindromi i partizanit Meke

E Shtunë, 22 Tetor 2011 10:19 Publikuar në Nr. 18

Që një ditë do të më duhej t'ua prezantoja lexuesve figurën e partizanit Meke, kjo flet më mirë se çdo analizë a përsiatje për shndërrimet që ka pësuar publiku shqiptar gjatë tridhjetë vjetëve të fundit; dhe jo vetëm për

Koncepti për kulturën - ky fjalëkryq historik

E Shtunë, 22 Tetor 2011 10:17 Publikuar në Nr. 18

Për rrethana tashmë të njohura historike në Shqipëri nuk ekziston një përkufizimi kombëtar për kulturën dhe nga ana tjetër asnjëherë komuniteti i artistëve së bashku me strukturat menaxhuese dhe politike nuk ka

Historianët na kanë treguar se ndërtimi i shteteve-komb, me projektet e tyre të pavarësisë politike, sociale dhe ekonomike ka qenë kushti themelor që ka bërë të lindë ideja moderne e trashëgimisë kulturore

Decentralizimi në Evropën Juglindore (dhe jo vetëm këtu) është një nga çështjet më të rëndësishme dhe më të vështira për t'u trajtuar. Duke qenë i nxitur gjerësisht edhe si objektiv i politikës kulturore, edhe si

Evropa Qendrore dhe Lindore: Zgjerimi dhe kultura

E Premte, 21 Tetor 2011 20:54 Publikuar në Nr. 18

Në artikullin e tij LINDJE PERËNDIM- e thëna dhe e pathëna (ESTOUEST- le dit et le non dit, historiani polak Francizek Draus vë në dukje se Evropa Lindore dhe ajo perëndimore kanë perceptime të ndryshme mbi

Politikat kulturore në Evropën Qendrore dhe Lindore

E Premte, 21 Tetor 2011 20:51 Publikuar në Nr. 18

Historikisht, interesimi i shteteve të Evropës Qendrore për artet ka qenë tepër i rëndësishëm. Marrëdhënia midis shteteve dhe arteve u krijua gjatë kohës së rizgjimit kombëtar, kur artet kontribuan në ngritjen e

Arritje të zymta. Rreth decentralizimit në Moldavi

E Premte, 21 Tetor 2011 20:47 Publikuar në Nr. 18

Më 27 gusht 2001 Republika e Moldavisë festoi përvjetorin e 10-të të pavarësisë së saj, i cili dha një rast po aq të mirë si dhe shumë të tjerë për të mbledhur disa statistika. Fatkeqësisht, këto treguan më tepër

Tranzicioni dhe politika kulturore në Republikën e Maqedonisë

E Premte, 21 Tetor 2011 20:45 Publikuar në Nr. 18

Republika e Maqedonisë është gjeografikisht një shtet evropian, por gjendet në zemër të Ballkanit. Në turqisht Ballkan domethënë gjak dhe mjaltë. Ky është një emër që na përshtatet. Duhet shpenzuar ende

Nëqoftëse ekziston ndonjë pikë e parbashkët ku mund të vëmë shenjën e barazimit midis sistemit socialist-komunist dhe partive totalitare me orientim të djathtë, kjo padyshim është mungesa e tolerancës ndaj