Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Shqipërime
E Martë, 26 Tet 2021

Rruga

E Enjte, 27 Tetor 2011 07:18 Publikuar në Nr. 25

Kur flitet për mijëvjeçarë, gjithkush do të thoshte se ështe fjala për Antikitetin, por Rruga nuk është antikitet-ajo jeton prej dy mijë vjetësh, është gjallë edhe sot. Për disa, ajo është udha Beograd Sofie

Një dhomë për shpirtin

E Enjte, 27 Tetor 2011 07:17 Publikuar në Nr. 25

Nga dritarja e kullës derdhej vështrimi i ftohtë i perandorit. Aristoteli po largohej, ndërsa dëgjoi pas vetes zërin e Aleksandrit 13-vjeçar: Të kam fyer, por nuk dua të ikësh. Mësues, dua të më japësh një detyrë, të

Letër qenit tim

E Enjte, 27 Tetor 2011 07:17 Publikuar në Nr. 25

Dikur në vitet e mia të rinisë kisha lexuar se njeriut, që të bëhet njeri i janë dashur katër-pesë milionë vjet, kurse sivëllezërit e t'u përparojnë shumë më shpejt pas jo më shumë se 16 mijë vjet komunikim me njeriun,

Kujdestari i farit në Aspinwall

E Martë, 25 Tetor 2011 09:48 Publikuar në Nr. 24

Njëherë e një kohë ndodhi që kujdestari i farit në AspinWall, jo shumë larg Panamasë, u zhduk pa lënë gjurmë. Meqenëse u zhduk gjatë një stuhie, të gjithë menduan që fatkeqi do të kishte shkuar deri në skajin e ishullit të vogël shkëmbor, mbi të cilin ishte ndërtuar fari, dhe e kishte përlarë ndonjë dallgë.

Mandata, Në urë

E Martë, 25 Tetor 2011 09:42 Publikuar në Nr. 24

Ju i njihni ato fole plehrash ku është e kotë të pyesësh përse hekurudha ka ndërtuar atje një stacion; ku pafundësia është ngurrosur mbi nja dy shtëpi të pista dhe një fabrikë gjysmë të rënuar. Rretheqark janë fushat, me mallkimin për të qenë përjetësisht shterpë; janë të paqeta, sepse kurrë ndonjëherë nuk është parë në to ndonjë pemë a këmbanore kishe.

Mayhew

E Martë, 25 Tetor 2011 09:37 Publikuar në Nr. 24

Jetët e shumicës së njerëzve janë të paracaktuara prej mjedisit që i rrethon. Ata i pranojnë rrethanat në mes të të cilave i ka hedhur fati, jo vetëm me nënështrim, por edhe me vullnet të mirë.

Letër nga viti 1920

E Shtunë, 22 Tetor 2011 19:42 Publikuar në Nr. 19

Mars 1920. Stacioni hekurudhor Slavonski Brod. Kishte kaluar mesnata. Prej diku po frynte një erë, që udhëtarëve të kapitur e të përgjumur u dukej më e ftohtë nga sa ishte. Yjet atje lart shkisnin mes reve. Tutje

T'i jepet fund terrorit

E Martë, 18 Tetor 2011 08:44 Publikuar në Nr. 10

Qysh prej Festës së Qënies Supreme dhe zhurmës gjithë madhështi që u bë rreth saj, për të cilën Bilandi ishte shprehur se po bëhej e mërzitshme (Avec ton Etre Supreme tu comences m embeter) Robespieri është dukur shumë rrallë në Komitet.

Juri Golec

E Hënë, 17 Tetor 2011 08:54 Publikuar në Nr. 9

Kjo novelë është shkruar në periudhën 1983 - 1984 dhe i përket ansamblit të tregimeve që formojnë librin Enciklopedia e të vdekurve, por Danilo Kishit i pëlqente ta ndante nga kjo përmbledhje, me sa duket për arsye të ekuilibrit stilistik: në fakt,

Tregime tejet të shkurtra, minitregime

E Mërkurë, 12 Tetor 2011 17:28 Publikuar në Nr. 4

Ekziston një antologji shumë shumë interesante në spanjisht, përgatitur nga Antonio Fernandez Ferrer, Antologjia e tregimeve më të shkurtra të botës dhe të letërsisë hispanoamerikane, e cila mban një titull të çuditshëm: Dora e Milingonës.

Faqja 2 nga 3