Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Displaying items by tag: Tranzitologji
E Hënë, 11 Dhj 2023

Demokraci të brishta: kriza e legjitimitetit në sistemet postkomuniste

E Mërkurë, 16 Nëntor 2011 08:37 Publikuar në Nr. 8

Dështimi i madh i komunizmit dhe shembja e tij në Evropën Qendrore e Lindore si dhe në Bashkimin Sovjetik kanë frymëzuar një diskutim tepër të gjallë teorik në mes studiuesve, brenda e jashtë këtyre rajoneve, në lidhje me tranzicionin e njëkohshëm nga totalitarizmi komunist në një rend (pak a shumë) demokratik dhe nga një ekonomi e komanduar në tregun e lirë.

Adam Miçniku në Shqipëri

E Mërkurë, 12 Tetor 2011 17:47 Publikuar në Nr. 4

Një nga ngjarjet e rëndësishme të jetës kulturore shqiptare gjatë harkut të kohës që ndan dy numrat e revistës ishte edhe vizita e Adam Michnikut. Fatkeqësisht kjo vizitë nuk gjeti në Shqipëri jehonën që meriton fama e Michnikut si disident i

Udhëkryqet me të cilët Evropa Lindore e Qëndrore u ndesh menjëherë mbas daljes nga totalitarizmi paskëshin qenë një labirint, brenda të cilit tash kaq kohë ajo po sillet e vërsillet pa ia gjetur as fundin as kreun. Kjo kohë e hapësirë, në të cilën e