Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Irida Vorpsi, Idrit Idrizi
E Hënë, 24 Qsh 2024

Irida Vorpsi, Idrit Idrizi

Shqiptarët kanë përjetuar në shekullin XX ngjarje të mëdha, momente solemne e çaste kritike, pushtues të huaj e diktatorë vendas, përmbysje rrënjësore, transformacione intensive e tranzicione problematike. Historia e Shqipërisë në shekullin XX është historia e cezurave të shumta e të thella. Në harkun kohor mes „kohës osmane“ dhe „tranzicionit paskomunist“ shoqëritë shqiptare iu nënshtruan disa herë kthesave rrënjësore politike të shoqëruara me pasoja të ndjeshme sociale e kulturore. Kjo e bën historinë e Shqipërisë së shekullit XX një objekt studimi sa interesant, aq edhe të vështirë. Për më tepër, dy faktorë shtesë e bëjnë hulumtimin e kësaj periudhe edhe më sfidues: Së pari, përpos përshtypjes, që mund të krijohet nga numri i madh i shkrimeve publicistike e gazetareske, njohuritë tona shkencore mbi shumë aspekte të historisë së Shqipërisë në këtë periudhë janë ende të kufizuara. Së dyti, afërsia kohore dhe aktualiteti politik i temave të historisë bashkëkohore ushtrojnë presion tek historianët dhe e bëjnë hulumtimin e tyre një çështje njëkohësisht të rëndësishme, por edhe shumë delikate. Ky numër paraqet një „përpjekje“ për të „ndriçuar“ aspekte të ndryshme të historisë së Shqipërisë në shekullin XX nga perspektiva e displinave të ndryshme shkencore si antropologji, histori, shkenca politike, teologjike dhe linguistike. Qëllimi i këtij numri nuk është paraqitja gjithëpërfshirëse e historisë së Shqipërisë në shekullin XX, por e disa aspekteve të veçanta të historisë politike, ekonomike, sociale, kulturore e fetare.