Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Artan Puto
E Shtunë, 23 Tet 2021

Artan Puto

Zogu, Noli dhe fatet e një qeverie Shqiptare

E Mërkurë, 12 Tetor 2011 17:41 Publikuar në Nr. 4

Siç dihet, pas 7 prillit 1939 mbreti Zog së bashku me rrethin më të ngushtë të familjarëve dhe të bashkëpunëtorëve të tij u largua nga vendi fillimisht në Greqi e Turqi për t'u vendosur më vonë, gjatë tërë periudhës së luftës, në Londër. Arsyeja e

Disa plane për emigrimin e çifutëve në Shqipëri

E Dielë, 09 Tetor 2011 20:02 Publikuar në Nr. 3

Në fillim të vitit 1934 shohim se qarqet çifute fillojnë të interesohen për Shqipërinë. Është fjala për disa plane të organizatave sioniste lidhur me shpërnguljen dhe stabilizimin në vendin tonë të mijëra ebrejve të ikur nga Gjermania naziste. Për të

Ky shkrim ka për qëllim të shqyrtojë disa nga idetë që shkrimtari më i njohur shqiptar, Ismail Kadare, ka shprehur në lidhje me historinë dhe identitetin shqiptar. Shqyrtimi do të përqëndrohet edhe mbi mënyrën sesi opinioni publik, në radhë të parë media, i ka përcjellë këto ide. Do të përpiqem të nxjerr në pah se në këtë rast marrëdhënia autor-audiencë përçon një frymë romantiko-nacionaliste. Një frymë e tillë, sidomos në mënyrën e konceptimit të historisë, e ka zanafillën në kohën e Lëvizjes Kombëtare (1878-1912).

Faqja 4 nga 4