Revista PERPJEKJA

Ndodheni këtu: Faqja kryesore » Fabian Kati
E Hënë, 29 Nën 2021

Fabian Kati

Mbi emigracionin shqiptar

E Enjte, 13 Tetor 2011 07:09 Publikuar në Nr. 9

(vështrim mbi gjendjen aktuale në Itali)

Dikur tregohej një anekdotë: e pyetën Shtjefën Palushin ç do bënte sikur të hapeshin kufijtë e Shqipërisë, dhe ai u përgjigj: Do hypja mbi një pemë... (një sakati si Shtjefni nuk i mbetej veçse të kacavirrej mbi ndonjë degë për të shpëtuar

Prelude vuajtjes

E Dielë, 09 Tetor 2011 19:34 Publikuar në Nr. 3

Hiq shijen e së mirës vëlla
dhe vuaj për atë që shpresove.

Dimensioni banal nën intelektualizmin postkomunist shqiptar

E Dielë, 09 Tetor 2011 08:30 Publikuar në Nr. 23

E keqja është banale thotë Hannah Arendt në mbyllje të librit Eichmann in Jerusalem: Report on the Banality of Evil (Eikmani në Jeruzalem: raport mbi banalitetin e së keqes). Një konstatim i thjeshtë ky, që përmbledh në dy fjalë të vetme mekanizmat pervers që prekin mënyrën e të menduarit në shoqëritë që përjetojnë eksperiencën e regjimeve totalitare. Duke reflektuar në tërësi për shndërimet që pëson figura e intelektualit brënda këtij konteksti si dhe, në veçanti për rolin e luajtur nga intelektualët tanë gjatë periudhës së diktaturës e deri më sot, ndër të tjera, të vjen ndërmend kjo thënie e Arendt-it.

Faqja 2 nga 2