Revista PERPJEKJA

LOADING
PREV
NEXT
https://revistaperpjekja.org/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/696447kopertina_36_37.jpg

Fac sapias et liber eris

  Bëhu i ditur që të jesh i lirë

You are here: Faqja kryesore » Besnik Pula
Sunday, 05 Dec 2021

Besnik Pula

Për shumë studjues është ndoshta një refleks instinktiv që ta mendojnë nacionalizmin si një doktrinë politike e cila hedh poshtë në mënyrë pasionante sundimin e kombit nga të huajt. Në studime të ndryshme, nacionalizmi figuron si ardhës i vonë në botën moderne dhe me një forcë të papërmbajtur për të krijuar kultura dhe shtete krejt të rinj nga rrënojat e perandorive që janë në shkatërrim e sipër. Mbizotërimi i gjatë i teorisë së modernizimit në studimet shkencore sociale mbi nacionalizmin nënkuptonte se ky i fundit shihej si një protagonist kryesor në një histori lineare të modernizimit. Studiuesit gjithashtu pretendojnë se pasi del në skenë, nacionalizmit nuk mund t'i vihet fre ose nuk asgjësohet dot nga skena e historisë (natyrisht, në rast se kjo nuk arrihet me anë të asgjësimit total të një bashkësie kombëtare).